....

Η ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΓΧΟΥΣ

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε ορισμένες καταστάσεις, όπως στις εξετάσεις, στη δουλειά ή στη διάγνωση μιας ασθένειας.

Όμως σε μερικούς ανθρώπους το άγχος γενικεύεται και παρεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων το αίσθημα παλμών, τη δυσκολία στην αναπνοή και τους πόνους στους μύες. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Deakin στην Αυστραλία, δήλωσαν ότι «Βλέπουμε μια αύξηση στα συμπτώματα άγχους στη σύγχρονη κοινωνία μας, η οποία φαίνεται να είναι παράλληλη με τη αύξηση της καθιστικής συμπεριφοράς. Έτσι, μας ενδιαφέρει να δούμε αν αυτοί οι δύο παράγοντες, στην πραγματικότητα συνδέονται μεταξύ τους”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν εννέα μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του άγχους. Δύο από τις μελέτες συμπεριέλαβαν παιδιά και εφήβους, ενώ οι υπόλοιπες επτά εξέτασαν μόνο ενήλικες.

Διαπιστώθηκε ότι πέντε από τις εννέα μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση των ωρών που περνάμε καθιστοί σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα άγχους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 36% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που περνούσαν περισσότερες από δύο ώρες ατην ημέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με εκείνους κάθονταν λιγότερο απο δύο ώρες την ημέρα.

Τα αποτελέσματα αυτα θα μπορούσαν να οφείλονται στις διαταραχές του ύπνου, στην κοινωνική απομόνωση και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία ο καθιστικός τρόπος ζωής.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες της συμπεριφοράς που μπορεί να συνδέονται με το άγχος - έτσι ώστε να αναπτύξουμε τεκμηριωμένες στρατηγικές για την πρόληψη και την διαχείριση αυτής της ασθένειας. Η έρευνά μας έδωσε στοιχεία που δείχνουν την θετική συσχέτιση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του άγχος, ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων”, επεσήμανε η επικεφαλής της μελέτης Μέγκαν Τεισέν.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments