
Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΩΘΕΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Περιφερειακές χώρες υπογράφουν συμφωνίες και σχεδιάζουν κοινά έργα για βελτίωση της ασφάλειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Της Λίντα Καρνατάκου στην Πρίστινα, της Μπεντράνα Καλέτοβιτς στο Σεράγεβο και του Μίκι Τραϊκόφσκι στα Σκόπια για τους Southeast European Times -- 26/03/14
Χώρες των Βαλκανίων αυξάνουν τη συνεργασία ως απόκριση στις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για επιπλοκές ασφαλείας αυτονομιστικών τάσεων.
Είναι ορατά τα παραδείγματα ανανεωμένου πνεύματος συνεργασίας σε πολλές χώρες, όπως Σερβία, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο και πΓΔΜ.
Οι ανανεωμένες προσπάθειες λαμβάνουν χώρα καθώς ο Πάντι Άσνταουν, πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), προειδοποίησε ότι η παρέμβαση της Μόσχας μετά την επέμβαση στην Κριμαία μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα στη Β-Ε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ επισκέφθηκε τη Μόσχα αυτό το μήνα για να ακούσει πρόταση δανεισμού χρημάτων της RS από τη Μόσχα και όχι συμμετοχή σε προτεινόμενο δάνειο του ΔΝΤ με την υπόλοιπη Β-Ε.
"Κάποιοι Βόσνιοι πολιτικοί παίζουν το χαρτί της Μόσχας, ακόμα και, το ποιο επικίνδυνο όλων, το Σλαβικό χαρτί, υπερθεματίζοντας πολιτικές διαχωρισμού", ανέφερε ο Άσνταουν σε σεμινάριο του ΝΑΤΟ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη στη Βοσνιακή πρωτεύουσα του Σεράγεβο.
"Ευρώπη και Δύση θα πρέπει τώρα να δράσουν αποφασιστικά για να κλείσουν αυτή τη νέα βασική διαίρεση στη χώρα αυτή", δήλωσε.
Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στο Σεράγεβο επέκρινε τις δηλώσεις του προέδρου, αναφέροντας ότι ο Ντόντικ δεν είναι υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής.
"Τέτοιου είδους δηλώσεις δημιουργούν μια ανοικτή εχθρική ατμόσφαιρα προς την Ουκρανία και εναντιώνονται πλήρως στα σημάδια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κριμαίας. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου πως κάθε υποστήριξη παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, της επιθετικότητας και του αυτονομισμού μπορεί να έχουν ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια'', δήλωσε ο Αλεξάντρ Ομπόρσκι, επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ουκρανίας στη Β-Ε, στουςSETimes.
Αν και το σερβικό τμήμα της Β-Ε φιλοξενεί ανοίγματα από τη Μόσχα, η Σερβία ανέφερε πως είναι έτοιμη να βοηθήσει περιφερειακές χώρες, ιδίως τη Β-Ε, στην Ευρωατλαντική ενσωμάτωσή τους.
"Η σταθερότητα, η ευημερία και η επιτυχημένη Ευρωπαϊκή πορεία της Β-Ε είναι εξαιρετικής σημασίας για τη Σερβία", δήλωσε ο Στάνιμιρ Βουκίτσεβιτς, πρεσβευτής της Σερβίας στη Β-Ε.
Ο Βουκίτσεβιτς ανέφερε πως μόνο όταν οι περιφερειακές χώρες αποτελέσουν μέρος της Β-Ε μπορούν να ξεπεραστούν πλήρως προκαταλήψεις που απειλούν την ασφάλεια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Νιτμίρ Μπουσάτι επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ την περασμένη Παρασκευή (21 Μαρτίου) για να συζητήσει αύξηση της συνεργασίας σε ενέργεια και υποδομές. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης, βάσει της οποίας η Κροατία δεσμεύθηκε να στηρίξει την προσπάθεια ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ
Οι δυο χώρες έχουν αναλάβει σειρά κοινών έργων, όπως την ανάπτυξη του διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου.
"Αυτό θα δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα στην περιοχή", δήλωσε ο Μπουσάτι.
Αμφότερες οι χώρες συμφώνησαν επίσης να στηρίξουν το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα στον οποίο μεσολαβεί η ΕΕ για να ενισχύσουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
Οι Βαλκανικές χώρες κατανοούν πως υπάρχει ανάγκη για ανασκόπηση της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητάς τους λόγω της κρίσης στην Κριμαία, ανέφερε ο Ενρί Χάιντ, λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Τιράνων.
"[Αυτό συμβαίνει επειδή] οι περιφερειακές χώρες είναι μικρές και συνεπώς περισσότερο εκτεθειμένες στις ξαφνικές αλλαγές της περιφερειακής ή παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας", δήλωσε ο Χάιντ στουςSETimes.
Η Αλβανία συνεργάζεται επίσης εγγύτερα με το Κοσσυφοπέδιο καθώς αμφότερες οι χώρες διακήρυξαν ότι επιθυμούν να αποτελέσουν υποστηρικτές του εξευρωπαϊσμού της περιοχής.
"Μια τέτοια συνεργασία είναι στρατηγική για μας, σταθεροποιητική για την περιοχή και προσανατολιστική για όλους όσους βρίσκονται σε Ευρωατλαντική πορεία", δήλωσε ο Μπουσάτι κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Πρίστινα στις 14 Μαρτίου.
Οι δύο χώρες βρίσκονται τώρα σε διαδικασία σύναψης συμπληρωματικών συμφωνιών σε αυτές που έχουν ήδη συνάψει στους τομείς ενέργειας, απασχόλησης, πολιτισμού και τουρισμού, ενώ θα περιλαμβάνουν κοινά έργα στον τομέα υποδομών, οικονομικών και εκπαίδευσης.
Η συμμετοχή στο σχεδιασμό περιφερειακής και ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων ασφάλειας -- όπως η κρίση στην Ουκρανία -- είναι σημαντική, ανέφερε ο Μάριαν Γκιουρόβσκι, καθηγητής στη Σχολή Ασφάλειας των Σκοπίων.
"Η πΓΔΜ έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συναντήσεις ειδικών σε θέματα ασφάλειας. Η πΓΔΜ διαθέτει επίσης στο Κοσσυφοπέδιο περιφερειακά στρατιωτικά κέντρα εκπαίδευσης", ανέφερε ο Γκιουρόβσκι.
Ο Γκιουρόβσκι δήλωσε ότι επόμενο στη λίστα είναι ο εναέριος χώρος και η συνεργασία στις στρατιωτικές πληροφορίες, καθώς επίσης η διενέργεια κοινών έργων για περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας αλλά και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Στο άρθρο αυτό συνέβαλε ο ανταποκριτής Ντράζεν Ρεμίκοβιτς στη Μπάνια Λούκα.
Τι μπορούν να κάνουν οι χώρες των Βαλκανίων για να αυξήσουν τη συνεργασία και την περαιτέρω ενσωμάτωση σε Ευρωατλαντικούς θεσμούς; Μοιραστείτε τις απόψεις σας στα σχόλια.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Σχόλια - Facebook Comments