....

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ" ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ

ΚΑΛΠΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΕΝ' ΟΨΕΙ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ

Η κυβέρνηση καταβάλει τεράστια προσπάθεια να διασωθεί από τη συντριβή στις επικείμενες Ευρωεκλογές και επιχειρεί να αναστήσει τα ποσοστά της μοιράζοντας το κάλπικο πρωτογενές πλεόνασμα σε κοινωνικές ομάδες, στις οποίες πιστεύει ακόμη πώς έχει ερείσματα, όπως οι συνταξιούχοι και τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε., που κρίνει αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και όταν καθαρογραφεί η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει μισθούς και συντάξεις, τώρα υπάρχουν διαρροές πώς ενδέχεται να επανέλθει το δώρο του Πάσχα σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς και σε συνταξιούχους.

Είναι προφανές πώς η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα και να πάει στις Ευρωεκλογές με υποσχέσεις ότι θα επιστρέψει ένα μέρος αυτών που «έκλεψε» από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι αυτό για να μην έλθει η κατάρρευση και απαιτηθεί να στηθούν τρίτες κάλπες το Μάιο ή αμέσως μετά.

Η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει στην εξουσία για να ολοκληρώσει το έργο της και τα συμβόλαια που έχει συνάψει με τους δανειστές σε βάρος των Ελλήνων και της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πώς επέλεξε τις δύο αυτές κατηγορίες, καθώς είναι αυτές στις οποίες στηρίχθηκε η ΝΔ στις εκλογές του 2012 και εμφανίζονται δύσπιστες απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο όμως δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση είναι πώς τόσο οι συνταξιούχοι όσο και τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων έχουν ανοιχτό πεδίο και προς δεξιά και προς αριστερά για να στείλουν το μήνυμα τους από τις κάλπες.

Οι όποιες εξαγγελίες δεν είναι δυνατόν να μετριάσουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για το γεγονός ότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά, οι ηλικιωμένοι δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, στα φάρμακα τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, παγώνουν από το κρύο και πεθαίνουν στα πεζοδρόμια  

Το ίδιο ισχύει και για τους ένστολους. Έχουν χάσει πάνω από το 35% των μισθών τους και πάνω από το 50% των συντάξεων τους και η επιστροφή του δώρου του Πάσχα, αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι σταγόνα στο ωκεανό.

Όσον αφορά στην αντισυνταγματικότητα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει την απόφαση και δεν κάνει καμία χάρη στους στρατιωτικούς, όπως θέλει να την εμφανίσει για να προσεγγίσει και πάλι την «πατριωτική δεξιά». Δεν έχει επίσης ξεκαθαρίσει αν μία τέτοια ενέργεια θα σημάνει και ισοδύναμα μέτρα, όπως ζητούν οι δανειστές.

Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα είναι πώς η κυβέρνηση δίνει κάλπικες υποσχέσεις. Γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο βασίζεται για να προχωρήσει σε παροχές μέχρι τις εκλογές του Μαίου είναι κάλπικο.

Δεν μπορεί το χρέος της χώρας να έχει ανέλθει σε αστρονομικά ποσά, η ύφεση να παρατείνεται, η ανεργία να έχει αγγίξει το 28%, να δανειζόμαστε δισεκατομμύρια κάθε μήνα μέσω ομολόγων, να κόβονται επιχορηγήσεις σε Ασφαλιστικά Ταμεία, σε υγεία και παιδεία και η κυβέρνηση να διατείνεται πώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα.

Πόσο μάλλον όταν το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αναγνωρίζεται από την τρόικα και σε κάθε ευκαιρία στέλνεται το μήνυμα στην Ελλάδα, «υπάρχει δημοσιονομικό κενό…», «προχωρήστε σε μεταρρυθμίσεις…», «πάρτε και άλλα μέτρα».

Τελευταίως που «χτύπησε» ήταν ο Κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρέν λέγοντας πώς μόνο αν έχουμε τα στοιχεία της Eurostat στις 23 Απριλίου και επιστρέψει για τους ελέγχους η τρόικα θα δούμε αν η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Και προειδοποίησε πως αυτό δεν συνεπάγεται ελαφρύνσεις.

Η κυβέρνηση και ειδικά η ΝΔ παίζει λοιπόν ένα παιχνίδι, ανεβάζει το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος ανάλογα με τις υποσχέσεις που δίνει σε διάφορες κοινωνικές ομάδες ότι σιγά σιγά θα αποκατασταθούν οι αδικίες και προσπαθεί να ανακόψει τη διαρροή των ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει τη συντριβή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές. Μόνο που αν το σχέδιο δεν της βγει, τότε ο γκρεμός θα έρθει πολύ πιο γρήγορα και θα είναι πολύ πιο οδυνηρός για τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments