....

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ»

Με αφορμή πρωτοσέλιδο τίτλο σε τοπική εφημερίδα της Πέλλας με αφετηρία την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας

για τον Προϋπολογισμό του 2015 σχετικά με «το πανελληνίως πρωτότυπο ερώτημα: πραγματικός ο «σκοπός αλληλεγγύης » ή «υποκρύ-πτεται μαύρη εργασία»,  θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

 

      1 . Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τον Ιούλιο του 1998 εγκαθίδρυσε το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» την προώθηση του οποίου, μόνο την πρώτη χρονιά 1998-1999 χρηματοδότησε με το ποσό των  47,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το περιεχόμενο που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έννοια του εθελοντισμού, είναι άσχετο με την ανιδιοτελή προσφορά και αυτό διατυπώνεται με κάθε κυνικότητα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο σημείο όπου παρουσιάζονται πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, όπου αναγράφεται χαρακτηριστικά «Ψάχνεις για δουλειά; Είσαι αβέβαιος για τις προοπτικές σου; Αναζητάς νέες εμπειρίες; Εμπρός, γίνε ένας Ευρωπαίος εθελοντής!»

       Υπέρτατο «ιδανικό» του εθελοντισμού της ΕΕ, είναι οι στόχοι της στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα εθελοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν κύρια τους νέους μέχρι 30 χρόνων, εργαζόμενους στην πιο παραγωγική, αλλά και αβέβαιη φάση της ζωής τους: «Δεδομένης της μεγάλης ανεργίας των νέων σε πολλά μέρη της ΕΕ, ο εθελοντισμός αποτελεί μέσο για την κάλυψη του διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της σχολικής εκπαίδευσης και της απασχόλησης», αναφέρεται σε πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την κινητικότητα των νέων εθελοντών στην Ευρώπη τον Ιούλη του 2008.

        2. Στη βάση που αναφέρθηκε, έχει προχωρήσει και στη χώρα μας η θεσμική κατοχύρωση του εθελοντισμού με τη δημιουργία νομικού πλαισίου για την «προστασία των εθελοντών και της προσφοράς τους», που σημαίνει ότι η «εθελοντική» προσφορά θα μετράει σαν προϋπηρεσία, θα θεωρείται «πρακτική άσκηση» ή «άτυπη μάθηση» εκτός από τις σπουδές κλπ. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του υπουργού παιδείας Α. Λοβέρδου και όχι μόνο, ο οποίος, αφού πρώτα έθεσε σε διαθεσιμότητα, προθάλαμο της ανεργίας, χιλιάδες εκπαιδευτικούς, τώρα αναζητά, «εθελοντές» εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τις κενές θέσεις στα σχολεία, υποσχόμενος μοριοδότηση ή εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ το μήνα.   

       Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι σε θέση να καταδείξει, ότι υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, κρατικές θεατρικές σκηνές, επιχειρηματίες,  κ. ά εμφανίζονται υπέρμαχοι του «εθελοντισμού» και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθησή του. Μάλιστα, η προώθηση αυτή, ορισμένες φορές, εντάσσεται σε προγράμματα επιδοτούμενα με εκατομμύρια ευρώ, από την ΕΕ.

 

        3. Στην ίδια πολιτική κατεύθυνση κινείται και η Δημοτική Αρχή της Σκύδρας, που το τελευταίο διάστημα ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση του «εθελοντισμού» στο Δήμο, επιστρατεύοντας το επιχείρημα, ότι το προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί και άρα, πρέπει να συσταθούν εθελοντικές ομάδες σε κάθε οικισμό, που βασικό και κύριο μέλημα τους θα έχουν την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό κοινόχρηστων χώρων των οικισμών. Μάλιστα, σε χωριό του Δήμου Σκύδρας, ήδη συγκροτήθηκε τέτοια εθελοντική ομάδα , με σκοπούς την καθαριότητα, τη βοήθεια στο σπίτι και την αιμοδοσία.    

       4. Η «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας», στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2015 άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή, ότι η διευρυνόμενη, χρονιά με τη χρονιά, υποστελέχωση των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών του Δήμου Σκύδρας, στρώνει μεθοδικά το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση τους και ότι ο στόχος αυτός, επιδιώκεται στην συγκεκριμένη περίπτωση και με την, με ιδιαίτερη ζέση, προώθηση της «εθελοντικής εργασίας» στα χωριά του Δήμου. Η Δήμαρχος Σκύδρας, απαντώντας και  υπερασπιζόμενη τον «εθελοντισμό», έφερε παράδειγμα από την Έδεσσα και την «εθελοντική προσφορά» μιας γιαγιάς σε χωριό του Δήμου Έδεσσας, που έχει αναλάβει την καθαριότητα της πλατείας, επειδή ο Δήμος, δεν έχει την οικονομική και τεχνική ικανότητα να στέλνει εκεί συνεργείο καθαριότητας.

       5. Είναι φανερό, ότι αυτός ο «εθελοντισμός» δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη που αναπτύσσεται και πρέπει να αναπτύσσεται ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τις οικογένειές τους, στα πλαίσια και του οργανωμένου αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Είναι «εθελοντισμός», που απαλλάσσει το κράτος και την τοπική διοίκηση, από την υποχρέωση για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, που ωθεί σε κάλυψη ανάλογων αναγκών με «τζάμπα» δουλειά, που καλλιεργεί την υποταγή και τις μειωμένες απαιτήσεις, στο όνομα της βοήθειας στους εξαθλιωμένους.

        Στο πλαίσιο αυτό, η εθελοντική εργασία δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, δεν την καρπώνεται ο λαός. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά απλήρωτη δουλειά, συνήθως σε κοινωνικές υπηρεσίες, που το κράτος και η τοπική διοίκηση θα έπρεπε να τις παρέχουν αποκλειστικά και δωρεάν με δεδομένο ότι εισπράττουν χρήματα από τους εργαζόμενους και το λαό μέσω φορολογίας.

         Ο  «εθελοντισμός» αυτός  συμβάλλει, έτσι, ώστε το κράτος, οι Δήμοι κλπ, να μειώνουν συνεχώς από τον προϋπολογισμό τις δαπάνες για τις κοινωνικές υπηρεσίες και να αυξάνουν το μερίδιο εκείνο που δίνουν με την μορφή φοροαπαλλαγών ή επιδοτήσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους, τράπεζες, εργολάβους κλπ. Έτσι, όσο περισσότερο προωθείται και μαζικοποιείται, ο «εθελοντισμός», τόσο περισσότερο περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες και τόσο περισσότερο πλήττονται τα λαϊκά στρώματα, που υποτίθεται, ότι θα έπρεπε να ευνοούνται από την εθελοντική δράση.

        Το χειρότερο, δηλαδή, απ΄όλα, είναι ότι αυτός ο «εθελοντισμός» προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αναμφισβήτητη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, που υπάρχει στα λαϊκά στρώματα  και στους νέους, που βλέπουν παντού γύρω τους τις αδικίες και τις ανισότητες να οξύνονται, για να περικοπούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες, και να πληγούν ακόμα πιο βαθιά, η κοινωνική προστασία και μέριμνα.

         Συμπερασματικά, λοιπόν, απαντώντας και στο ερώτημα, που θέσατε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας σας, είναι προφανές, ότι ο «εθελοντισμός» που οργανώνεται, από όσους ευθύνονται (Ε.Ε, Κυβέρνηση, Δήμους, μονοπωλιακούς ομίλους κλπ) για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης του λαού, που δημιουργούν την ανάγκη «εθελοντικής δράσης», είναι καταδικασμένος να λειτουργεί σε όφελος των ίδιων, δηλαδή, σε όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και του αστικού κράτους, που στην κυριολεξία «σκίζεται» για τα συμφέροντα τους και σε βάρος του λαού. Είναι, δηλαδή, ένας ψευδεπίγραφος εθελοντισμός.

 

        Υ.Γ: Όσο για το παράδειγμα που χρησιμοποίησε η Δήμαρχος, με την γιαγιά στην Έδεσσα που καθαρίζει την πλατεία λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων, επιβεβαιώνει, αφενός μεν, τον εφιαλτικό, για το λαό, χαρακτήρα των πολιτικών που προωθούνται,  με την ευθύνη και των Δημοτικών Αρχών, αφετέρου δε, τη βασιμότητα της κριτικής που άσκησε η Λαϊκή Συσπείρωση, ότι, δηλαδή, αυτός ο «εθελοντισμός», λειτουργεί και σαν όχημα για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, αφού, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Έδεσσας, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτη την συλλογή των σκουπιδιών.

 

                                               Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας»

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments