....

Η ΜΑΣΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΟΜΩΣ Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ «ΑΠΕΙΛΕΙ» ΜΕ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας αποκτά από σήμερα και πάλι η προστατευτική μάσκα, αφού εκτός από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που συνεχίζει να είναι υποχρεωτική, το ίδιο θα ισχύει και στα σούπερ μάρκετ, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, με τους λοιμωξιολόγους να έχουν ήδη εισηγηθεί χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αυξάνονται καθημερινά οι επιστήμονες που μιλούν για καθολική χρήση μάσκας, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για χρήση τους «παντού εκτός από το κολύμπι».

Ωστόσο, παρά τα «νέα» μέτρα, στα οποία προχωρά η κυβέρνηση, δεν λείπουν οι εικόνες συνωστισμού, τόσο σε λιμάνια και αεροδρόμια, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών -τουλάχιστον- να φορούν μάσκα. Κάπως έτσι παραμένει ελεγχό1μενη η κατάσταση στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

Όμως, εκεί που η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί είναι τα όσα συμβαίνουν στα πάρτι που γίνονται -κυρίως- τα Σαββατοκύριακα σε μαγαζιά και όχι μόνο. Μπορεί τα πανηγύρια να απαγορεύτηκαν, αφού αποδείχτηκε πως ο κόσμος δεν μπορούσε να τηρήσει τα μέτρα, ούτε οι διοργανωτές να τα επιβλέψουν, όμως τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όσον αφορά στα πάρτι.

Από τη μια πλευρά, όταν πρόκειται για κατάστημα, οι αυξημένοι έλεγχοι θα βοηθήσουν στην μείωση περιστατικών συνωστισμού στα κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο από την άλλη πλευρά, όταν μιλάμε για «ιδιωτικά» πάρτι σε ταράτσες, ο έλεγχος γίνεται ακόμα πιο δύσκολος, με συνέπεια ο κίνδυνος να αυξάνεται κατακόρυφα.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, σπεύδοντας την ίδια στιγμή να ξεκαθαρίσουν πως δεν θα υπάρξει ανάγκη να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα υπάρχοντα σε διάρκεια χρόνου.

Ενώ, λοιπόν, στη στεριά αυστηροποιούνται τα μέτρα, στη θάλασσα συμβαίνει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας σήμερα στο OPEN, δήλωσε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η πληρότητα στα πλοία. «Έχουμε προτείνει εκ νέου αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα μας το επιτρέπουν. Ήδη γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα. Σε μεγάλο βαθμό έχει προστατευθεί η δημόσια υγεία και των επιβατών και των κατοίκων των νησιών» είπε ο υπουργός.

Ακόμα, πρόσθεσε πως φαινόμενα συνωστισμού παρατηρήθηκαν κυρίως σε μικρά λιμάνια, όπως του Αργοσαρωνικού, που όπως είπε, «τα λύσαμε». «Στα νησιά μας τα κρούσματα δεν είναι ανησυχητικά. Τα νησιά μας είναι ασφαλή» συμπλήρωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται στον… αέρα, αφού όπως τονίζει από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση, τα επιδημιολογικά δεδομένα λειτουργούν δυναμικά και όλοι οι ειδικοί στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Συνωστισμός σε ταράτσες και νυχτερινά μαγαζιά

Και σα να μην έφτανε η αύξηση των κρουσμάτων, οι έκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου, τα νέα μέτρα και η επιστροφή της τηλεοπτικής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, κάποιοι θεώρησαν σωστό την Παρασκευή το βράδυ να γράψουν στα παλαιότερα τον υποδημάτων τους τα μέτρα προστασίας και να διοργανώσουν πάρτι σε ταράτσα στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr στο πάρτι που διοργανώθηκε σε ταράτσα κτιρίου στο κέντρο της πόλης υπήρχε dj, αλλά φυσικά ούτε λόγος για προφυλάξεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100 άτομα, χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Φυσικά, αντίστοιχα περιστατικά είχαμε και σε Ωρωπό και Ερέτρια.

Σύμφωνα με το eviathema.gr το βράδυ της Παρασκευής, νεαροί συνωστίστηκαν εντός νυχτερινού καταστήματος στον Ωρωπό, όπου πραγματοποιούσε live εμφάνιση γνωστός ραπερ καλλιτέχνης. Οι νεαροί χόρευαν ασταμάτητα μέχρι πρωίας αγνοώντας τα μέτρα.

Την ίδια ώρα σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Χαλκίδας, όπως βλέπουμε και στο βίντεο επικρατούν οι ίδιες σκηνές.

Συνωστισμός αλλά… με μάσκες σε αεροδρόμια και λιμάνια

Έντονες εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ώρες στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως φαίνεται στις εικόνες, τόσο από το αεροδρόμιο, όσο και από το λιμάνι, τη στιγμή που δεν κρατούνται αποστάσεις ούτε στο ελάχιστο, άπαντες φορούν προστατευτικές μάσκες.  

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από χθες και η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς όλο και περισσότεροι Αθηναίοι φεύγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Και εδώ, κατά τη διάρκεια της επιβίβασης, όλοι οι ταξιδιώτες φορούν μάσκα υποχρεωτικά, ωστόσο αρκετές είναι οι καταγγελίες ότι στο εσωτερικό των πλοίων, πολλοί είναι εκείνοι που τις βγάζουν.

     

Αρνητικά όλα τα τεστ που έγιναν σε βρετανούς επιβάτες

«Καλά είναι τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ που έγιναν τις πρώτες ημέρες μετά την επανέναρξη των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου έγιναν 1.366 τεστ σε επιβάτες που ταξίδεψαν απευθείας από βρετανικά αεροδρόμια στην Ελλάδα. Στις 16 Ιουλίου έγιναν 1.437 τεστ. Τα αποτελέσματα όλων των τεστ, και των δύο ημερών, ήταν αρνητικά.

Επίσης σημειώνεται ότι στα δρομολόγια περιλαμβάνονταν απευθείας πτήσεις από το Μπέρμινχαμ και το Μάντσεστερ, περιοχές όπου έχουν καταγραφεί υψηλά επιδημιολογικά φορτία.

Σε πτήσεις τράνζιτ, από το Λονδίνο μέσω Παρισιού και Λάρνακας, βρέθηκαν δύο κρούσματα. Ιχνηλατήθηκαν οι επαφές τους και έχουν απομονωθεί.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες τα μαζικά τεστ στις πτήσεις από τη Βρετανία συνεχίζονται και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Υποχρεωτική από σήμερα η μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα, η προστατευτική μάσκα σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους καταναλωτές, στο πλαίσιο νέων μέτρων κατά τις εξάπλωσης του κοροναϊού.

Η απόφαση για υποχρεωτική μάσκα στα σούπερ μάρκετ σε εργαζόμενους και καταναλωτές προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη την Παρασκευή και ισχύει από σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από αύριο, Σάββατο, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των σούπερ μάρκετ για όλους, δηλαδή και για εργαζόμενους αλλά και για καταναλωτές.

«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές» αναφέρει στην ανάρτησή του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments