....

Η ΝΔ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

 

 

Μοιρασμένη στα δύο για το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα παραμένει η ΝΔ, καθώς το κόμμα επισήμως έχει δώσει ελευθέρας στα στελέχη της να πράξουν κατά συνείδηση, ενώ εμφανίζεται σαφώς πιο θερμή σε σχέση με την προ ημερών αντίστοιχη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το συλλαλητήριο στην συμπρωτεύουσα, φάνηκε να εγκαταλείπει τις διακριτικές αποστάσεις και να κλίνει προς τους διαδηλωτές δηλώνοντας ότι «σέβεται» και «συμμερίζεται» την ευαισθησία των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για το ζήτημα των Σκοπίων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι αυτή η διαμαρτυρία εκφράζει «την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που δείχνει ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα», την ίδια ώρα που κάποιοι χαρακτηρίζουν το αυριανό συλλαλητήριο ως μια διαδήλωση γενικότερης αγανάκτησης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Εξάλλου φουντώνει η φημολογία ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να "αγκαλιάσει" τους ανθρώπους-ψηφοφόρους που δεν δέχονται με τίποτα τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ, καθώς θέλει να αποφύγει να δώσει χώρο στην ακροδεξιά πτέρυγα να καπηλευτεί πολιτικά τη συγκυρία.

Σε διαφορετικούς τόνους κινούνται οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ. Πιο ένθερμος ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, κατά την χθεσινή γιορτή της Υπαπαντής από την Καλαμάτα, τάχθηκε εμφανώς υπέρ του συλλαλητηρίου: «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη χριστιανοσύνη και τη Μεσσηνία. Την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα», ανέφερε, ενώ κυκλοφορούν φήμες για παρουσία του στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής, το μόνο που έχει διαρρεύσει αυτό το διάστημα είναι ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».

Διαφορετικές είναι και οι απόψεις των βουλευτών της ΝΔ όσον αφορά το συλλαλητήριο αλλά και το ενδεχόμενο συμμετοχή τους σε αυτό.

«Θέλω να δω πώς θα είναι αυτή η διαδικασία οργανωτικά. Ποιοι θα είναι οργανωτές. Ανεξαρτήτως αν θα πάω εγώ ή δεν θα πάω, θα έχει δεκάδες χιλιάδες κόσμο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης,την ώρα που ο έτερος αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε προσπάθεια εκφοβισμού του λαού προκειμένου να μην συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Μετά το συλλαλητήριο, σημείωσε, «ήδη ο κ. Τσίπρας έχει έρθει έως έναν πολύ μεγάλο βαθμό στις δικές μας θέσεις. Θα ολοκληρωθεί αυτό μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής».

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη έχει εδώ και μέρες διαμηνύσει ότι «εγώ δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο».

Κατά των συλλαλητηρίων έχει ταχθεί ο Νίκος Δένδιας διευκρινίζοντας πως η συγκεκριμένη θέση του «είναι αντιδημοφιλής και ξέρω ότι η θέση αυτή έχει κόστος. Αλλά επειδή είναι εθνικό θέμα έχω την υποχρέωση να πω στους συμπολίτες μου αυτό που αισθάνομαι πραγματικά, ανεξαρτήτως του όποιου κόστους».

Προβληματισμένος για το αν θα πάει στο Σύνταγμα ή όχι, δηλώνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ η Σοφία Βούλτεψη έκανε γνωστό ότι «ασφαλώς και θα πάω στο συλλαλητήριο της Αθήνας», κάτι που θα πράξει και ο Κώστας Καραγκούνης «αν είμαι στην Αθήνα». Με τα συλλαλητήρια, θεωρεί ο Βασίλης Κικίλιας, «ο κόσμος εκφράζει τον πατριωτισμό του και δεν θέλει τις λύσεις που ακούγονται για την ονομασία».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments