....

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Shipping 4.0, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα λιμάνια, η απαλλαγή από τον άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων, οι πετρελαιοκηλίδες με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση, καθώς και η βιοποικιλότητα και η διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αποτελούν τα βασικά θέματα προς εξέταση μέσω ενός συμμετοχικού μοντέλου που προσφέρει στους νέους επιστήμονες τη μοναδική ευκαιρία να έχουν άμεση επαφή με τη ναυτιλιακή κοινότητα.

 

Φοιτητές και καθηγητές μαζί με εφοπλιστές και στελέχη του ναυτιλιακού τομέα συνεργάζονται στενά για να εντοπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, τάσεις και βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας «BiGFocus» (BlueisGreen) που ξεκίνησε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2022 από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), εισάγοντας τους φοιτητές στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων εξελίξεων και σε άμεση επαφή με τη ναυτιλιακή κοινότητα, με κοινό στόχο την ενίσχυση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Η πρωτοβουλία υλοποιείται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος μέσω του CenterofExcellenceinLogistics, Shipping&Transportation (υπό τη διεύθυνση του Δρ. Γιώργου Κοκοσαλάκη), του CenterofExcellenceinSustainability (υπό τη διεύθυνση της Δρ. Στέλλας Αποστολάκη), με την υποστήριξη του OfficeofPublicAffairs σε συνεργασία με τον τομέα Νέας Γενιάς HELMEPA.

 

Η Πρόεδρος της HELMEPA κ. Σεμίραμις Παληού συνεχάρη τους φοιτητές για το ζήλο και τη δέσμευσή τους να χαρτογραφήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και να μοιραστούν τα ευρήματα με τη ναυτιλιακή κοινότητα. Τους διαβεβαίωσε ότι «η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στέκεται δίπλα σε νέους επιστήμονες και είναι μια ανοιχτή αξιόπιστη πλατφόρμα που θα συνεχίσει να γεφυρώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη ναυτιλιακή βιομηχανία και να διευκολύνει την πρόσβαση στην τεχνογνωσία και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, καθώς και να ενισχύει την καθοδήγηση, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, την παρακολούθηση εργασίας και την πρακτική άσκηση».

 

Αντίστοιχα, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προωθεί συστηματικά την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την εφαρμογή ολοένα και περισσότερων βέλτιστων πρακτικών, τόσο σε επίπεδο

 

 

 

 

 

 

εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. «Είμαστε το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα που έχει αξιολογηθεί και βαθμολογηθεί για τις πρακτικές του

αυτές με το STARSGoldRating, από ένα διεθνές σύστημα που αξιολογεί παραπάνω από 900 εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρόμαστε πολύ που τώρα συμπράττουμε με την HELMEPA, με κοινό στόχο την εκπαίδευση κυρίως της νέας γενιάς για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στον τομέα της ΝαυτιλίαςΚλώντια Καρύδη – Μπενοπούλου, Αντιπρόεδρος PublicAffairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

 

Η πρωτοβουλία BiGFocus συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών 40 δράσεων που παρουσίασε η HELMEPA το 2022, μια χρονιά ορόσημο για την Ένωση που γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της (1982).

 

Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης και οι βέλτιστες πρακτικές θα είναι διαθέσιμα κατά τα τέλη Μαΐου.


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments