....

Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η νέα υπουργός Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας Sanja Bozinovska προκάλεσε διαμάχη την πρώτη εβδομάδα της ως υπουργός, μετά τις αποκαλύψεις ότι έχει βουλγαρική υπηκοότητα και ότι δεν το αποκάλυψε στο επίσημο βιογραφικό της.

Απαντώντας στον δημόσιο έλεγχο, η Bozinovska αναφέρθηκε στο θέμα σε τηλεοπτική της δήλωση, αποκαλύπτοντας ότι είχε κινήσει διαδικασίες για να αποποιηθεί τη βουλγαρική υπηκοότητά της, οι οποίες ισχυρίστηκε ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Ωστόσο, κρίσιμες λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, καθώς η Bozinovska δεν επιβεβαίωσε εάν είχε λάβει την απόφαση για την αποποίηση της βουλγαρικής υπηκοότητας, αφήνοντας το νομικό καθεστώς της ασαφές. Χωρίς επίσημη επιβεβαίωση της αποδέσμευσής της από τη βουλγαρική υπηκοότητα, παραμένει πολίτης της Βουλγαρίας, περιπλέκοντας τη θέση της ως κυβερνητικού αξιωματούχου της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Bozinovska δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι πάντα αυτοπροσδιοριζόταν ως "πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας". Ωστόσο, οι αναφορές δείχνουν ότι η απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας απαιτεί συνήθως δήλωση ταυτοποίησης με βουλγαρική εθνική ταυτότητα, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Bozinovska.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, η Bozinovska ζήτησε βουλγαρική υπηκοότητα για να διευκολύνει την ίδρυση εταιρείας στην Κροατία. Οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι η απόκρυψη της διπλής υπηκοότητας, ιδιαίτερα με μια γειτονική χώρα, υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού και εγείρει ανησυχίες για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη δήλωση για το θέμα.

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE μπορεί να υπερηφανεύεται για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα

Η νέα κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής το δεξιό μου κόμμα VMRO-DPMNE καυχήθηκε ότι η επένδυση αιολικού πάρκου ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε την πρώτη εβδομάδα της θητείας της, αναμένεται να παράγει πάνω από 1 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που είναι το 20% της τρέχουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα,

«Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί θα είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά. Το αιολικό πάρκο θα βοηθήσει στην ενεργειακή μετάβαση τόσο της χώρας όσο και της περιφέρειας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η επένδυση θα δημιουργήσει 630 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Marija Miteva.

Η Miteva πρόσθεσε ότι με αυτό το είδος επένδυσης, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν "νέες αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ήταν κοινή πρακτική με την προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και του αλβανικού κόμματος DUI, κατά τη διάρκεια της οποίας η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 50%".

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments