WWW.TASTV.GR

Η ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ.

H αθηροσκλήρωση είναι μια σοβαρή πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων (αρτηριών) που μεταφέρουν οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Η αθηροσκλήρωση συνίσταται τόσο στην πάχυνση όσο και στην ακαμψία των αρτηριών, οδηγώντας σε μειωμένη ροή του αίματος προς τα όργανα και τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος.

Συχνά η αθηροσκλήρωση είναι ασυμπτωματική, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκεται όταν η αρτηρία έχει στενέψει υπερβολικά. Η αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών κρίνεται πολύ επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, καρδιακή αρρυθμία και άλλα συναφή προβλήματα. Επίσης η ρήξη μιας αρτηρίας με αθηροσκλήρωση αποτελεί τη βασικότερη αιτία του εγκεφαλικού και του εμφράγματος. Η σωστή διατροφή και η αποφυγή επεξεργασμένων και λιπαρών τροφών που εκτοξεύουν την χοληστερίνη είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος για να προστατεύσει κάποιος της αρτηρίες του.

Στα πλαίσια της συνεχούς έρευνας για την αντιμετώπιση της αθηρωματικής νόσου, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως η λουτεΐνη, ένα συστατικό που περιέχεται σε κάποια λαχανικά, προστατεύει τα αγγεία και δεν επιτρέπει τη συσσώρευση του λιπώδους υλικού που φράζει τις αρτηρίες. Όταν οι συγκεντρώσεις της λουτεΐνης είναι υψηλές στο αίμα, τότε παρουσιάζεται μικρότερη πάχυνση στις αρτηρίες.

Που βρίσκεται λουτεΐνη

Η λουτεΐνη ανήκει στην οικογένεια των καροτινοειδών ουσιών και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με αποδεδειγμένη ικανότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών. Οι φυσικές πηγές της λουτεΐνη είναι το μπρόκολο, ο αρακάς, τα φασολάκια, το λάχανο, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το νεροκάρδαμο, το μαρούλι, το αγγούρι και το σέλινο, αλλά και στα αβγά (πρόκειται για την ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στον κρόκο).

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments