....

Η ΠΓΔΜ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Οι νέες ξένες επενδύσεις και αναβαθμισμένες υποδομές μεταφορών θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με ειδικούς.

Του Μίκι Τραϊκόφσκι για τους Southeast European Times στα Σκόπια -- 27/01/14

Η πΓΔΜ κήρυξε το 2014 έτος νέων επενδύσεων και έργων υποδομών που θα εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

"Τουλάχιστον 20 νέες ξένες επιχειρήσεις έχουν επιβεβαιώσει ανεπίσημα ότι θα ξεκινήσουν την κατασκευή εγκαταστάσεων στην πΓΔΜ, ενώ μεγαλύτερος αριθμός εξετάζει να προβεί στην ίδια απόφαση. Θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών, της γεωργίας, της κλωστοϋφαντουργίας, της μεταλλουργίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας", όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι.

Μεταξύ των νέων αφίξεων είναι η Γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών διακοπτών Marquardt Group η οποία θα κατασκευάσει εργοστάσιο στη Βέλες δημιουργώντας 600 θέες εργασίας.

Ο Γκρουέφσκι ανέφερε πως είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι ξένες εταιρείες που έχουν ήδη παρουσία στην πΓΔΜ είχαν θετικές εμπειρίες και επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους.

Το προηγούμενο έτος, οι εταιρείες ηλεκτρονικών Johnson Controls και Johnson Matthey λειτούργησαν τα δεύτερα εργοστάσιά τους. Φέτος, η Ρωσική κολοσσιαία φαρμακευτική εταιρεία Protekt Group ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει δεύτερη μονάδα παραγωγής τον Απρίλιο, όπως και η Tehnohoze, Ιταλικός παραγωγός ενισχυμένων εύκαμπτων σωλήνων από καουτσούκ.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως η οικονομική στρατηγική της πΓΔΜ επιτρέπει στους δήμους να αποτελέσουν ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και να εξασφαλίσουν ισότιμη ανάπτυξη στο σύνολο της χώρας.

Η κυβέρνηση θεσπίζει ζώνες τεχνολογίας και βιομηχανίας σε πολλούς δήμους, προσφέροντας σε επενδυτές χαμηλούς ή μηδενικούς φόρους, πολύ χαμηλές τιμές γης και άλλα οφέλη που σχετίζονται με την παραγωγή.

"Η Johnson Controls σκοπεύει να ανοίξει 700 θέσεις εργασίας το 2014 [στην υπάρχουσα μονάδα] και πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας στο νέο εργοστάσιο. Κροατική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει νέο εργοστάσιο παραγωγής δομικών υλικών. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με Τουρκικό εργοστάσιο [για επένδυση στο Στιπ]", δήλωσε ο Ντράγκαν Ριστόφ, εκπρόσωπος Τύπου του δήμου Στιπ στους SETimes.

Σε μια εποχή κρίσης και λιτότητας στα Βαλκάνια, η πΓΔΜ μειώνει τους φόρους και αυξάνει μισθούς και συντάξεις κατά 5 τοις εκατό αυτό το έτος, δήλωσε ο βουλευτής Αλεξάνταρ Νικολόβσκι.

"Πρόκειται για μέτρα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ευημερία των πολιτών και, με τη σειρά τους, στην ετοιμότητα της πΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ. Αν ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αύριο, μπορούμε να τις ολοκληρώσουμε μέσα σε μία τετραετία", δήλωσε ο Νικολόβσκι στουςSETimes.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως ένα άλλο μέρος της οικονομικής στρατηγικής της χώρας είναι η υλοποίηση έργων υποδομών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών σε Λούκοβο Πόλε και Μποσκόφ Μοστ, σιδηρόδρομο στη Βουλγαρία, εθνική οδό που θα συνδέει τα Σκόπια με το Στιπ και μία ακόμη που θα συνδέει Οχρίδα και Κίσεβο.

Συνολικά, θα κατασκευαστούν περισσότερες από 100 τοπικές και περιφερειακές αρτηρίες, με τη συμμετοχή του συνόλου των κατασκευαστικών και σχετικών τομέων της πΓΔΜ.

Η υλοποίηση των έργων υποδομών θα επιτρέψει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και οικονομική αύξηση, δήλωσε ο Μίλε Γιανακιέσκι, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

"Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση των δρόμων σε επίπεδο εθνικών οδών θα φέρει υψηλότερο επίπεδο κοινωνικών και οικονομικών οφελών", δήλωσε ο Γιανακιέσκι στους SETimes.

Οι υποδομές μεταφορών αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία που επιζητούν οι επενδυτές, και η εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών αυξάνει την αξία της πΓΔΜ στη διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μποζινόβσκι, αναλυτής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών στα Σκόπια.

"Είναι πολύ πιο εύκολο να ενσωματωθεί ένα κράτος με ισχυρή υποδομή. Μέσω της αναβάθμισης των υποδομών, η πΓΔΜ θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και ταυτόχρονα θα έρθει εγγύτερα [στην ΕΕ]", δήλωσε ο Μποζινόβσκι στους SETimes.

Αναλυτές ανέφεραν πως οι ανακοινωθείσες οικονομικές δραστηριότητες φανερώνουν πως η οικονομική ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα της πΓΔΜ.

"Η οικονομική πολιτική έχει μέχρι στιγμής δώσει καλά αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίσει ως έχει, καθώς θα επηρεάσει θετικά τη φιλοδοξία της πΓΔΜ για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Σαμόιλ Μαλτσέσκι, πρώην καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Απόστολου Παύλου στην Οχρίδα, στους SETimes.

Τι πρέπει να κάνει η πΓΔΜ για να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις και τις δράσεις για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης; Μοιραστείτε τις απόψεις σας στα σχόλια.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments