....

Η ΠΡΩΤΗ (!) ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922

Μνήμες του 1922 ξύπνησαν το περασμένο Σάββατο στην Προύσα, στη βορειοδυτική Τουρκία, καθώς η φωνή της Ορθοδοξίας ακούστηκε ξανά, σε ναό στο κέντρο της πόλης, για πρώτη φορά μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή!


Ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος τέλεσε θεία λειτουργία και αρτοκλασία σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης και θρησκευτικής κατάνυξης, παρουσία 150 πιστών με ρίζες στην περιοχή, οι οποίοι ταξίδεψαν στη γειτονική χώρα από την Καβάλα, τη Βέροια, τη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη.
«Ζήσαμε μοναδικές στιγμές, με αποκορύφωμα την επιμνημόσυνη δέηση για τους ξεριζωμένους προγόνους μας. Ο σεβασμιότατος τους μνημόνευσε όλους, έναν προς έναν. Ηταν συγκλονιστικό» λέει στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του Συλλόγου Προυσαλιωτών (με έδρα την Καβάλα) Σοφία Χατζηκωνσταντίνου, που είχε κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια.

Τέσσερις επισκέψεις


Ο Σύλλογος Προυσαλιωτών ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια και έχει διοργανώσει έως σήμερα τέσσερις εκδρομές στην Προύσα. «Επισκεφθήκαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το καλοκαίρι του 2012, σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Ελπιδοφόρο και άλλους συλλόγους, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με σκοπό να ζωντανέψει ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα στην Απολλωνιάδα. Πέρυσι, μετά τη δεύτερη θεία λειτουργία στον Αγιο Παντελεήμονα, αποφασίσαμε να... κινηθούμε προς το κέντρο της Προύσας. Υστερα από ενέργειες του μητροπολίτη Ελπιδοφόρου βρέθηκε ο χώρος, ένας παλαιός προτεσταντικός ναός, και ο σύλλογός μας ενημέρωσε τα μέλη του για το ταξίδι στην περιοχή το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας» εξηγεί η κυρία Χατζηκωνσταντίνου.


Η συγκίνηση ήταν έκδηλη, με τους πιστούς να θυμούνται τις ιστορίες των προσφύγων και να περιμένουν υπομονετικά προκειμένου να κοινωνήσουν και να πάρουν την ευλογία του μητροπολίτη. Τη θεία λειτουργία παρακολούθησαν και μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Κιζδερβενιωτών Νικομήδειας.

 

Γεράσιμος Κόντος

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments