....

Η ΣΕΡΒΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

Η Σερβία είναι πυλώνας σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια και δεν θα επιτρέψει να επεκταθεί αστάθεια σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Αυτό δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπέρναμπιτς σε συνάντηση στο Βελιγράδι με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, αναφέρει το TANJUG. Η Μπέρναμπιτς ευχαρίστησε τη Βιέννη για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας. Η Αυστρία, σε ότι αφορά στις συνολικές επενδύσεις, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εταίρος της Σερβίας μετά τη Γερμανία. Οι αυστριακές εταιρείες έχουν επενδύσει μέχρι στιγμής στη χώρα 2,585 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολώντας περισσότερους από 22.000 εργαζόμενους και το 2021 οι εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν στα 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κατά 28% μεγαλύτερο από το 2020, είπε η πρωθυπουργός της Σερβίας. Μετά το Βελιγράδι, η Αυστριακή καγκελάριος επισκέφθηκε πολιτικούς και στο Σεράγεβο, αναφέρει η εφημερίδα Politika.

Το Μαυροβούνιο αναζητά διέξοδο από την κυβερνητική κρίση

Έτοιμη είναι η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο από τον υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού Ντριτάν Αμπάζοβιτς. Το πρακτορείο BTA επικαλείται το ραδιόφωνο του Μαυροβουνίου «Antena M», ότι 40 βουλευτές από 10 κόμματα θα υποστηρίξουν το νέο υπουργικό συμβούλιο. Η συμφωνία διακυβέρνησης προβλέπει την εκλογή των ανώτατων δικαστικών και τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα πρότυπα της ΕΕ και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής της Βενετίας. Προβλέπεται η ψήφιση νόμου για τη διερεύνηση της προέλευσης του «πόθεν έσχες». Μεταξύ των σημαντικών ζητημάτων, είναι η εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία δέχεται τις συστάσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία, διασφαλίζοντας την εκπροσώπηση των μειονοτήτων με τον ορισμό του αριθμού των εδρών για τους Αλβανούς βουλευτές.

Αναμένονται τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού της ΔΒΜ

Τα αποτελέσματα της απογραφής στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ανακοινωθούν στις 30 Μαρτίου, δήλωσε στο κανάλι TV24 ο Απόστολ Σίμοβσκι, διευθυντής της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας. «Είναι ψευδαίσθηση να περιμένουμε αύξηση πληθυσμού τη στιγμή που υπάρχει αύξηση της μετανάστευσης. Πριν από 16 χρόνια, δημιουργήθηκε μια εξαιρετικά λανθασμένη δημογραφική στρατηγική, η οποία επικεντρώθηκε στο ποσοστό γεννήσεων, αλλά οι νέοι, που δημιουργούν το ποσοστό αυτό, μετανάστευσαν. Χρειαζόμαστε μια διαφορετικό είδος πολιτικής. Όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε μια καλή δουλειά με καλή αμοιβή, την ευκαιρία ποιοτικής εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και καλή επικοινωνία, αλλά, ακόμα κι αν γίνει αυτό, δεν μπορεί να περιμένουμε δημογραφική έκρηξη», σχολίασε ο Σίμοβσκι. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό της ΔΒΜ είναι του 2002.

Η Τουρκία προσελκύει αμερικανικές επιχειρήσεις που φεύγουν από τη Ρωσία

1100 αμερικανικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία, θα μεταφέρουν ορισμένες από τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία, δήλωσε στην Άγκυρα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ Μάιρον Μπρίλιαντ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Υπογράφοντας μνημόνιο κατανόησης με το Συμβούλιο των Τουρκικών Επιμελητηρίων, ο Μάιρον Μπρίλιαντ είπε ότι η Τουρκία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια, την τεχνολογία πληροφοριών, τη βιομηχανία τροφίμων και τη γεωργία. «Βλέπουμε την Τουρκία ως τον εμπορικό κόμβο της περιοχής», είπε, προτρέποντας τη χώρα να βελτιώσει την ψηφιοποίηση, τις υποδομές και να προσφέρει ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τους επενδυτές. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ριφάτ Χισαρτζακλούογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι το διμερές εμπόριο θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρουμανία αρχίζει την παραγωγή τεθωρακισμένων πεζικού

Το εργοστάσιο UMB στο Βουκουρέστι, θα κατασκευάσει 227 τεθωρακισμένα οχήματα Piranha σε συνεργασία με την US General Dynamics European Land Systems Romania, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Φλορίν Σπατάρου. Στην τελετή της υπογραφής της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα είπε ότι η Ρουμανία είναι ήδη μεταξύ των πρώτων χωρών που παράγουν σύγχρονα στρατιωτικά μηχανήματα και εξοπλισμό, πληροφορεί το πρακτορείο AGERPRES. Ο Σπατάρου χαρακτήρισε το έργο, στο οποίο συμμετέχουν και άλλες ιδιωτικές εταιρείες της Ρουμανίας, σαν «ένα ξεκίνημα για τη ρουμανική αμυντική βιομηχανία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία θα «δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, έργα και προϊόντα που χρειάζονται τόσο πολύ αυτή τη στιγμή στην αμυντική βιομηχανία και στην περιοχή» και η Ρουμανία θα γίνει περιφερειακός εξαγωγέας εξοπλισμού στην αμυντική βιομηχανία.

Φωτογραφίες:epa/bgnes, hurriyetdailynews.com, romania-insider.com

Επιμέλεια: Ίβο Ιβανόφ

Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments