....

Η ΣΦΟΔΡΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΑΡΩΣΕ 25.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝΕπί 15 λεπτά έριχνε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, ολική καταστροφή στον Αρχάγγελο Ημαθίας. Ανησυχία για μεγάλες ζημιές και στα δέντρα.

Για ολική καταστροφή κάνουν λόγο αγρότες στον Αρχάγγελο Ημαθίας έξω από την πόλη της Νάουσας, αφού κατά τη χθεσινβραδινή κακοκαιρία σημειώθηκε σφοδρότατη χαλαζόπτωση που προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής.

«Επί 15 λεπτά έριχνε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, με αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για ολική καταστροφή της παραγωγής μας», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Πίππας.

Οι φόβοι ωστόσο των αγροτών δεν μένουν μόνο στην καταστροφή της παραγωγής αλλά υπάρχουν ανησυχίες και για σημαντική καταστροφή των οπωροφόρων δέντρων, που, εάν επιβεβαιωθούν, θα ισοδυναμούν με σημαντικό πλήγμα στην αγροτική παραγωγή της περιοχής αφού την επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Στην περιοχή καλλιλεργούνται καλαμπόκι, βαμβάκι, βερίκοκα, ακτινίδια, παντζάρια και κολοκύθες σε μια έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Πίππα από το πρωί βρίσκονται σε συνεχή προσπάθεια για να επικοινωνήσουν με τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ωστόσο έλαβαν την ενημέρωση ότι η καταγραφή των ζημιών δεν μπορεί να γίνει σαββατοκύριακο γιατί δεν εργάζονται οι ανταποκριτές και οι οριοδείκτες του Οργανισμού.

«Είναι απαράδεκτο να έχουμε υποστεί τέτοια ζημιά και να μην έχουμε την υποστήριξη που πρέπει από την Πολιτεία επειδή θεωρούν ότι τα Σαββατοκύριακα δεν πρέπει να δουλεύει τίποτα», αναφέρει ο ίδιος.

Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Καρανικόλας και οι βουλευτές Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Άγγελος Τόλκας.

Ζημιές και σε άλλες περιοχές

Ωστόσο ο Αρχάγγελος δεν ήταν η μοναδική περιοχή της Ημαθίας που επλήγη από τη χθεσινοβραδινή χαλαζόπτωση, αφού και σε άλλα σημεία με οπωροφόρα δέντρα το χαλάζι προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

«Δυστυχώς σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιες περιοχές και ποιες καλλιέργειες επλήγησαν περισσότερο από τη χθεσινή χαλαζόπτωση», επισημαίνει στην Voria.gr ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τον Αρχάγγελο, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε Καβάσιλα, Κουλούρα και άλλες περιοχές.

«Τη Δευτέρα, όπου θα έχουμε και την έλευση των ελεγκτών του ΕΛΓΑ θα έχουμε πιο σαφή εικόνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 
,

Πηγή: https://www.voria.gr/article/imathia-i-sfodri-chalazoptosi-sarose-25000-...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments