
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ-ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΔΝΤ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ
Παρελκυστική τακτική με στόχο την αναβίωση του σεναρίου του Grexit χρεώνουν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κυβερνητικοί κύκλοι, καλώντας εμμέσως για παρέμβαση της καγκελαρίας ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μετά το μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων και ενώ η διαπραγμάτευση φαίνεται να βρίσκεται σε τέλμα πριν καλά, καλά ξεκινήσει, ο Νίκος Παππάς ενεργοποίησε το κόκκινο τηλέφωνο μιλώντας με τον διευθυντή της καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ με στόχο την εκτόνωση της υποβόσκουσας κρίσης. Παράλληλα το Μαξίμου δείχνει να επιμένει στη στρατηγική εξαίρεσης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα αν και ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαπαγματεύσεις με τη διοίκηση του Ταμείου, δημιουργώντας μια ασαφή και συγκεχυμένη εικόνα για τις προθέσεις και επιδιώξεις του στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.href="http://tinypic.com?ref=51ehhk" target="_blank">
Παρά τις επικοινωνίες, πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, η νέα αυτή κόντρα όχι μόνο δεν θα κοπάσει, αλλά το πιο πιθανό είναι να ενταθεί το προσεχές διάστημα. Και αυτό διότι, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι η στάση που επιδεικνύει ο κ. Σόμπλε δεν είναι καθόλου τυχαία και αποσκοπεί σε δύο πράγματα. Πρώτον ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση σκληρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, οι οποίες θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω του ΔΝΤ, καθώς είναι σε σύγκρουση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.
Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα έσπρεωχνε τη χώρα στη δίνη πολιτικής ασταάθειας τορπιλίζοντας την κυβερνηρική πλειοψηφία και αποδυναμώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσαν προβληματισμό στην Ουάσιγκτον εν τούτοις δεν εκδηλώθηκε καμία αντίδραση από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να τηρεί σιγήν ιχθύος.
Η κόντρα όμως του Μαξίμου με τους σκληρούς του Βερολίνου δεν αφορά μόνο το ΔΝΤ αλλά είναι ευρύτερη, ενώ ξεκίνησε με δημοσίευμα της Die Welt, που παρουσίαζε την Ελλάδα ως ακυβέρνητο καράβι.
Στην Ελλάδα το Μαξίμου δεν επέδειξε καμία αυτοσυγκράτηση, εκτιμώντας ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και πολιτικά το ζήτημα και να απαντήσει, διαμορφώνοντας κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και επιχειρώντας να λάβει διαβεβαιώσεις από τόσο από την καγκελαρία όσο και από το υπουργεί Οικονομικών της Γερμανίας για την αποφυγή «εκτροπών» στη διαπραγμάτευση.
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμώντας ότι τα δημοσιεύματα, η σκλήρυνση της στάσης των εκπροσώπων των δανειστών στη διαπραγμάτευση και οι δηλώσεις Σόιμπλε εξυπηρετούν έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την επαναφορά της Ελλάδας σε καθεστώς αβεβαιότητας και υπό την απειλή εξόδου από το ευρώ, αντέδρασε σε υψηλούς τόνους.
Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης σύγκρουσης
Η σύγκρουση του Μαξίμου με τον Σόιμπλε και συνολικά με τους «σκληρούς» του Βερολίνου ξεκίνησε τη Δευτέρα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το οποίο παρουσίαζε την Ελλάδα ως «ακυβέρνητο πλοίο», χαρακτηρισμό που τον απέδιδε σε έκθεση (“τρισέλιδη αναφορά”) της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου.
Βάσει αυτής, γίνεται η πρόβλεψη ότι η πρώτη αξιολόγηση θα τραβήξει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και, άρα, θα αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος. Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν σκληρή. Σε επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, γινόταν λόγος για «αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδας που παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν», τη στιγμή που η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
«Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει ούτε με κούρεμα καταθέσεων ούτε με Grexit», αναφερόταν ενδεικτικά, με την επισήμανση: «Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη. Περαστικά…».
Η παρέμβαση Τσίπρα
Και στο ήδη τεταμένο κλίμα Αθήνας – Σόιμλπε ήρθαν να προστεθούν όταν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην ΕΡΤ ότι το ΔΝΤ πρέπει να καταλήξει τι θέλει να κάνει όσον αφορά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι όταν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποί του ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς.
Την επόμενη ημέρα ο κ. Σόιμπλε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής του ΔΝΤ, δήλωσε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης. «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία απαντώντας στο γερμανό υπουργό Οικονομικών δήλωσε: «Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να ‘κρατήσει την στάμνα γερή’ ».
Δεύτερον ο Γερμανός υπουργός προσπαθεί για μια ακόμη φορά να μπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και φυσικά να ξαναβάλει στο τραπέζι το Grexit, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειές του έπεσαν στο κενό. Οσο κι αν προσπάθησε να συνδέσει την αξιολόγηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μην ολοκληρωθεί εντός του 2015 και να οδηγηθούμε σε «κούρεμα» των καταθέσεων, βρήκε τοίχο μπροστά του από το κ. Μάριο Ντράγκι. Στη συνέχεια είτε με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά υπήρξε η παρέμβαση του Φρ. Ολάντ, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση επισήμως υπέρ της προστασίας της στέγης. Και τώρα, σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να πετύχει αυτό που ονειρεύεται, το παίζει τάχα «σωματοφύλακας» της Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου το Ταμείο να βάλει τους δικούς του πολύ αυστηρούς όρους σε ασφαλιστικό και εργασιακό, να υπάρξει εμπλοκή με την αξιολόγηση και να επιστρέψουν τα σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ισως λοιπόν να ήταν καλό για τον κ. Σόμπλε να ακολουθήσει την αρχαία ρήση που λέει ότι ο σοφός άνδρας δεν κάνει το ίδιο λάθος, δύο φορές. Αφού το πάλεψε το προηγούμενο διάστημα και δεν του βγήκε, ας συνειδητοποιήσει πως κάποια κέντρα δεν θα τον αφήσουν ούτε και τώρα να το πετύχει.