....

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η BUNDESTAG

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας βγήκε αργά χθες το βράδυ με θέση για το ψήφισμα που ενέκρινε το γερμανικό κοινοβούλιο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ανέφερε ότι η δήλωση της Bundestag είναι μια εσωτερική πράξη που δεν αλλάζει τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούλιο του 2022 σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση την επίσημη θέση της Βουλγαρίας, που επιβεβαιώθηκε με την Απόφαση της 47ης Εθνοσυνέλευσης.

Η θέση του υπουργείου Εξωτερικών έρχεται ως αντίδραση στο ψήφισμα που ψήφισε την Πέμπτη το γερμανικό κοινοβούλιο, στο οποίο αναγνωρίζεται ο μακεδονικός πολιτισμός, ταυτότητα και γλώσσα. 

Ψηφίστηκε με φόντο έναν δύσκολο διάλογο μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας και αλληλοκατηγοριών για παρεμπόδισή του.

Το έγγραφο, το οποίο ενέκρινε η Bundestag, συνιστά στη γερμανική κυβέρνηση να καλέσει τη Βουλγαρία να υποστηρίξει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε και να απόσχει από την επιβολή πρόσθετων όρων.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Μακεδονία καλείται να εφαρμόσει τη συμφωνηθείσα αλλαγή στο σύνταγμά της και να συμπεριλάβει σε αυτήν τους Βούλγαρους.

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας όρισαν το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου ως αναγνώριση και «σεβασμό για εμάς ως έθνος με όλη τη μοναδικότητά του».

«Δεν αλλάζει τίποτε από τη βουλγαρική θέση»

Στην τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας που απεστάλη χθες το βράδυ στα ΜΜΕ, διευκρινίζεται ότι το ψήφισμα της Bundestag δεν περιέχει νέα σημεία σχετικά με τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. 

Ουσιαστικά, υποστηρίζει τη διαδικασία αλλαγής του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία θα εγγυάται ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για τους Βούλγαρους με άλλους λαούς της χώρας. Αυτό είναι και το κύριο αίτημα των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, το έγγραφο δεν ενθαρρύνει προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης ή μη συμμόρφωσης με στοιχεία του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε το 2022. 

Το σημείωμα υπενθυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, είναι σημαντικό να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα και να εφαρμοστούν καλή τη πίστη διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία από το 2017.

Επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ σημείωσε με τη δήλωσή του τον Ιούλιο του 2022 τη βουλγαρική θέση σχετικά με την επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία παραμένει αμετάβλητη.

Svobodna evropa

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments