....

Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες στον Στουρνάρα ότι ο μόνος τρόπος για να δεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014

είναι να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα από το επιπλέον του στόχου πλεόνασμα του 2013

Στις έντονες αντιρρήσεις της φέρεται να εμμένει η τρόικα αναφορικά με το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013

Παράλληλα, θέτει και θέμα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, π.χ. τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Βήματος, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφ' ενός επιμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ αφ' ετέρου εγείρουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος, σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση.

Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, δηλαδή να μη δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), με στόχο της αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».

Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ).

«Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».

Παρά τις αντιρρήσεις η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει, ακόμη και μονομερώς όπως λένε κάποιες πηγές. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι πέρα από όσα έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για διανομή σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους κλπ. «ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί και για αναπτυξιακές δράσεις».

http://www.thepressproject.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments