....

Η ΒΕΡΟΙΑ «ΕΧΑΣΕ» ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ, Η ΠΕΛΛΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ

 

 

Του Γιωργου Ροδακογλου

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας κατατίθεται ο φάκελος για το ΕΣΠΑ της Αμφίπολης αφού το ΥΠ.ΠΟ ξεμπλόκαρε όλες τις διαδικασίες και συντάχθηκε τελικά με τις απαιτήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα προσκόμματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με την ιεράρχηση των έργων όπου στην πρώτη θέση ήταν τα Οθωμανικά Λουτρά της Βέροιας, και στην τέταρτη θέση ο τύμβος Καστά, ξεπεράστηκαν μετά την οριστική απένταξη του πρώτου έργου από το ΣΕΣ 2014-2020.

Την απόφαση υπέγραψε η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη αφού αναγκάστηκε σε υποχώρηση μετά τις σαφείς εντολές που δόθηκαν από το Μαξίμου και μετά την έντονη αντίδραση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το πρώτο έργο που υπογράφηκε ήδη, αφορά στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Πέλλας ύψους 900.000 ευρώ ενώ αναμένονται προς υπογραφή τα ΕΣΠΑ ,Αμφίπολης, Περιστεράς, Τιμίου Προδρόμου και Μονής Δοβρά.

Η κυρία Βλαζάκη προκειμένου να μη διαταράξει τις σχέσεις της με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη δεν αποκλείεται να καλύψει το ποσό των 600.000 ευρώ από τα 17.000.000 ευρώ που έδωσε το Μάρτιο του 2017 το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο των Οθωμανικών λουτρών. 

Στο μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη η Ευρωπαϊκή επιτροπή παρακολούθησης όπου θα πραγματοποιήσει έλεγχο στην πορεία των ΕΣΠΑ και στη συνέχεια θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις στο ξενοδοχείο ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ.

ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Το ΕΣΠΑ της Πέλλας αφορά στην «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου Ι και της μνημειακής εισόδου του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας – Εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στην ανατολική πλευρά του λόφου του ανακτόρου και πορείας επισκεπτών».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη της συγκεκριμένης παρέμβασης διότι μετά την απένταξη των Οθωμανικών Λουτρών σειρά είχε η Πέλλα της οποίας ο φάκελος, από το αρχικό του στάδιο ακόμη και όταν κατατέθηκε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας, ήταν πλήρης.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα πολιτισμού και τουρισμού, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

Ως διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε επιλέξει να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες εργασίες και να αναδείξουμε τα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η σπουδαία ανασκαφή στο ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας.

Το συγκρότημα του ανακτόρου χτίστηκε χρονολογικά σε διαφορετικές περιόδους, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Από τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ (ίσως και παλαιότερα), με κύριες φάσεις στα χρόνια του Κασσάνδρου και του Αντιγόνου Γονατά.

Είναι ένα μνημείο που αναδεικνύει την ιστορικότητα της Μακεδονίας, ένας χώρος που έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε, να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε, ώστε να προσελκύσουμε τη μέγιστη δυνατή επισκεψιμότητα, κάνοντας έτσι γνωστό σε όλο τον κόσμο το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας και της μακεδονικής ιστορίας. Και σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί η μεγάλη, ολοκληρωμένη παρέμβασή μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το ανάκτορο της Πέλλας είναι χτισμένο σε λόφο βόρεια της πόλης και είναι ένα συγκρότημα επτά κτιριακών ενοτήτων, χτισμένων σε κλιμακούμενα άνδηρα (οριζόντιες επιφάνειες στην πλαγιά), με συνολική έκταση 70 στρεμμάτων. Για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ανάδειξης.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα εκπονηθεί μελέτη προστασίας από τα νερά της βροχής, μελέτη συντήρησης των αρχιτεκτονικών λειψάνων, στερέωσης και μερικής αποκατάστασης των τοίχων του πρόπυλου και του κτιρίου Ι, φυτοτεχνική μελέτη, μελέτη χάραξης οδοποιίας και πρανών της διαδρομής από το χώρο στάθμευσης στην ανατολική πλευρά ως το κέντρο επισκεπτών, μερική αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του κτιρίου Ικαι του πρόπυλου, κατασκευή περίφραξης, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, διαμόρφωση διαδρομής μεταξύ του χώρου στάθμευσης και του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, διαμόρφωση διαδρομής επίσκεψης του πρόπυλου και του κτιρίου Ι και του νοτιοανατολικού τμήματος του αρχαιολογικού χώρου και δημιουργία εποπτικού υλικού, σήμανση και δράσεις πληροφόρησης.

ΠΗΓΗ

http://www.thousandnews.gr/newsroom/item/257553-i-veroia-exase-to-loutro...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments