
Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΦΑΓΕ "ΑΚΥΡΟ" ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΕΥΡΩ ΜΕ ΒΟΥΛΓΡΑΡΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2026 - 02:59
Η Βουλγαρία σχεδίαζε να εκδώσει το 2026 αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ αφιερωμένο στο κυριλλικό αλφάβητο, με την επιγραφή «Βουλγαρικό Αλφάβητο» «Бьлгарската Азбука 2026»
Ωστόσο, η Ελλάδα άσκησε ένσταση στη διαδικασία έγκρισης, με αποτέλεσμα να παγώσει προσωρινά η έκδοσή του, καθώς για τα σχέδια των κερμάτων ευρώ απαιτείται η συναίνεση όλων των χωρών της ευρωζώνης.
Η βουλγαρική πλευρά υποστηρίζει ότι το κυριλλικό αλφάβητο διαμορφώθηκε στη μεσαιωνική Βουλγαρία, στην Πρεσλάβα, και θεωρεί τον όρο «Βουλγαρικό Αλφάβητο» ιστορικά δικαιολογημένο.
Αντίθετα, η Ελλάδα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη διατύπωση παρουσιάζει ως αποκλειστικά βουλγαρική μια πολιτιστική κληρονομιά που συνδέεται με πολλούς λαούς και θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις σε άλλες βαλκανικές (και μη) χώρες(Σερβία , Βόρεια Μακεδονία,Ρωσία κλπ)

Ο ρόλος της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού
Η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και ήταν μέλη της βυζαντινής παράδοσης. Το πρώτο αλφάβητο που δημιούργησαν, το Γλαγολιτικό Глаголица βασίστηκε σε ελληνικά πρότυπα γραφής, ενώ και το κυριλλικό αλφάβητο επηρεάστηκε σημαντικά από τα ελληνικά γράμματα.
Παράλληλα, η Ελλάδα διαδραμάτισε καθοριστικό πνευματικό ρόλο στη διάδοση του χριστιανισμού και της γραμματείας στους σλαβικούς λαούς μέσω της βυζαντινής ιεραποστολής των Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Οι μαθητές τους βρήκαν στη συνέχεια καταφύγιο στη Βουλγαρία, όπου, με την υποστήριξη του βουλγαρικού κράτους, αναπτύχθηκε και διαδόθηκε το κυριλλικό αλφάβητο.
Επομένως, ιστορικά το κυριλλικό αλφάβητο αποτελεί αποτέλεσμα συνεργής της βυζαντινής-ελληνικής πνευματικής παράδοσης και της βουλγαρικής κρατικής και πολιτιστικής συμβολής.
Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα θεωρεί προτιμότερη τη χρήση του όρου «Κυριλλικό Αλφάβητο» (και ΟΧΙ «Βουλγαρικό Αλφάβητο») ο οποίος αναγνωρίζει τον ευρύτερο χαρακτήρα και τη διεθνή διάδοσή του…
Κατηγορία:

Σχόλια - Facebook Comments