....

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΗΡΕ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ’ ΓΛΩΣΣΑ

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα την απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας διαχείρισης των συνόρων μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Η Συμφωνία Διαχείρισης Συνόρων, αλλιώς γνωστή ως Frontex, είχε μπλοκαριστεί από τη Βουλγαρία λόγω της χρήσης των λέξεων «Μακεδονική γλώσσα». 

Σήμερα, η Σόφια ήρε οριστικά το βέτο, αφήνοντας ανέπαφη τη φόρμουλα της μακεδονικής γλώσσας, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής που έχουν συμφωνία με τον Frontex. Η συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακούσαν, χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν κοινές μεταναστευτικές προκλήσεις και ο μόνος τρόπος επίλυσής τους είναι η κοινή δράση.

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη στενή συνεργασία. Θα επιτρέψει στον Frontex να παράσχει συγκεκριμένη υποστήριξη επί τόπου, προς όφελος τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της ΕΕ, είπε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως το συντομότερο δυνατόν, ώστε Σκόπια και Βρυξέλλες να υπογράψουν επίσημα τη συμφωνία στις 20 Οκτωβρίου.

Αφού τεθεί σε ισχύ, ο Frontex θα μπορεί να συμμετέχει περισσότερο στη διαχείριση των συνόρων στη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές και την καταπολέμηση της «παράνομης μετανάστευσης». 

Η ΕΕ πιστεύει ότι η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στη Βόρεια Μακεδονία θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ.

Μετά από πολλά σκάνδαλα σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο από πράκτορες του Frontex, ο Οργανισμός έχει συμπεριλάβει νέες διατάξεις με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την ενίσχυση της εποπτείας του έργου της Υπηρεσίας Συνόρων.

slobodnaevropa.mk

--

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments