
ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΘΛΗΤΩΝ - ΦΩΤΟ
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025 - 10:11
Το 1962 λειτούργησε στην Έδεσσα ένα πρότυπο ιδιωτικό γυμνάσιο υπό την διεύθυνση του ιερέα Πέτρου Σεκέρη, που ήταν και ο ιδρυτής του αλλά και καθηγητής σε ορισμένα μαθήματα. Το ιδιωτικό γυμνάσιο, που έφερε στην προμετωπίδα του και το όνομα του ιδιοκτήτη και ιδρυτή, ήταν πρωτοπόρο την εποχή εκείνη και έσπασε το κατεστημένο της τότε γνωστής δημόσιας εκπαίδευσης.
Είχε όλες τις τάξεις ενός εξατάξιου Γυμνασίου με έμφαση στις ξένες γλώσσες και τον αθλητισμό. Στεγάστηκε στο κτίριο του θερινού κινηματογράφου "Αγγέλικα" και αποτέλεσε σημείο τριβής σε αρκετές οικογένειες της Έδεσσας, αφού πολλά αγόρια και κορίτσια ήθελαν να φοιτήσουν στο ιδιωτικό γυμνάσιο Πέτρου Σεκέρη, που καθιέρωσε και την ειδική μαθητική ομοιόμορφη ενδυμασία τόσο στο σχολείο όσο και τις δημόσιες εμφανίσεις. Ο ιδρυτής του σχολείου ήταν ιερέας στην Δυτική Γερμανία όπου σπούδασε και έφερε ένα ιδιαίτερο πνεύμα στην εκπαίδευση που εκτιμήθηκε θετικά από τους γονείς οι οποίοι έσπευσαν να εγγράψουν τα παιδιά τους παρά το αρκετά υψηλό κόστος της φοίτησης.

Αυτός που άφησε εποχή ήταν ο καθηγητής φυσικής αγωγής Εκεκκάκης που ανέδειξε ταλέντα στα αθλήματα του στίβου. Οι αθλητές και αθλήτριες του Εκεκκάκη συνέχισαν σε συλλόγους και έφεραν πολλές διακρίσεις και μετάλλια στην Έδεσσα, όπως, Αβραμίδης, Πιπλικάτσης, Σκίπης, κ.α.
Δυστυχώς η λειτουργία του ιδιωτικού γυμνασίου Έδεσσας Πέτρου Σεκέρη, ύστερα από τρία χρόνια, σταμάτησε για οικονομικούς, κυρίως, λόγους. Στην πρώτη φωτογραφία ο γυμναστής Εκεκκάκης με μαθητές του. Στις άλλες, από την απονομή επάθλων στο γήπεδο και από την χορωδία του σχολείου με τον εκ Δυτ. Γερμανίας, εδεσσαίο καθηγητή Βέσκα, ενώ η ομαδική είναι από γυμναστικές επιδείξεις στο γήπεδο.
(οι φωτογραφίες από το αρχείο Ευσταθίου Πιπλικάτση).
Του Άρη Παπαγιάννη
Κατηγορία:




Σχόλια - Facebook Comments