....

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΠΗΓΗ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ-ΒΙΝΤΕΟ

<--break->

Η ενορία Αγ. Νεκταρίου Έδεσσας υποδέχθηκε με πνευματική χαρά το Ιερό κειμήλιο "Τα Άχραντα Πάθη" του Κυρίου από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, το οποίο αφίχθη σήμερα  Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Έδεσσας.
Το ιερό κειμήλιο μετέφερε και παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, παρουσία Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και πλήθους πιστών.


 

 

Στην υποδοχή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Έδεσσης Πέλλης και Αλμωπίας κκ Ιωήλ   ο Βουλευτής Λάκης Βασιλειάδης,ο Αντιπερ. Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής,  Δήμαρχος  Εδεσσας Γιάννης Τσεπκενζής  ο  Διοικητής της ΙΙας  Μεραρχίας Υποστράτηγος Ιωάννης Παπουτσάκης o Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας Αστυνομικός Δ/ντής Γεωργίτσας Δημήτριος, και πολλοί  οι πιστοί όπου από σημερα για για τρεις ημέρες θα έχουν την ανεκτίμητη ευλογία να προσκυνήσουν τα τίμια αυτά ιερά κειμήλια, τα οποία μαρτυρούν τη θυσιαστική αγάπη του Θεανθρώπου προς την Ανθρωπότητα.

 

Τα ονομαζόμενα «Άχραντα Πάθη», είναι τα ιερώτατα  κειμήλια της πίστεώς μας, που σχετίζονται με το Πανάγιο Πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και περιλαμβάνονται μέσα σε μια  περιτέχνη μαρμαρίνη σαρκοφάγου, από τον αυθεντικό λίθο του Παναγίου Τάφου που περιέχουν α) κομμάτι της κοκκίνης χλαμύδας, που εφόρεσαν στον Κύριό μας οι σταυρωτές Του, β) κομμάτι του σπόγγου, με τον οποίο ο Ρωμαίος στρατιώτης επότισε τον Σωτήρα του κόσμου όξος μεμιγμένο με χολή, γ) κομμάτι του ακάνθινου στεφάνου, που εδέχθη επί της κεφαλής Του ο Λυτρωτής των ανθρώπων, δ) και κομμάτι του Τιμ. Σταυρού, επί του οποίου ιερούργησε την σωτηρία μας ο Σωτήρας του κόσμου, Κύριός μας, Ιησούς Χριστός και τέλος ε) τεμάχιο εκ του χαριτοφόρου λειψάνου του Τιμ. Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. 

 

 

IMGL2887

IMGL2888

IMGL2891



IMGL2902

IMGL2907

IMGL2911

IMGL2921

IMGL2929

IMGL2939

IMGL2958

IMGL2963

IMGL2971

IMGL2978
 
Με κατάνυξη, ιεροπρέπεια και μεγάλη συμμετοχή των πιστών της πόλεως και της περιοχής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Μαρτίου 2025 η Υποδοχή των Αχράντων Παθών του Κυρίου -δηλαδή τμημάτων του Ακάνθινου Στεφάνου, του Τιμίου Ξύλου και της Χλαμύδας από το φρικτό μαρτύριο του Ιησού Χριστού καθώς και τμημάτων Σπόγγου και λίθων από τον Πανάγιο Τάφο- στον ιερό ενοριακό ναό Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης. Της Υποδοχής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και τέλεσε την ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.
Τα σεπτά κειμήλια συνόδευσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ταξιαρχών, Αρχιμ. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο ιστορικό των ιερών κειμηλίων αλλά και της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών με την μεγάλη πνευματική και εθνική προσφορά στο πέρασμα των αιώνων. Τα «Άχραντα Πάθη» προσέφεραν οι Θωμάς και Δημήτριος Παλαιολόγοι στον κτίτορα της Μονής και ανεψιό τους, όσιο Λεόντιο.
 Στην τελετή της υποδοχής και την ακολουθία των Χαιρετισμών μετείχαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του Ι. Ναού, Αρχιμ. Μάξιμος Χατζής, καθώς και κληρικοί της πόλεως.
Παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Πέλλας κ. Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Εδέσσης, κ. Ι. Τσεπκεντζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Μεραρχίας Υποστράτηγος Ι. Παπουτσάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Δ. Γεωργίτσας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Τα Άχραντα Πάθη θα παραμείνουν στον ιερό ναό μέχρι το πρωί της Δευτέρας 31/3, οπότε και θα τελεσθεί Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments