....

«ΙΧΝΗ» ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΩΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Τα «ίχνη» των αλλεργιογόνων που αρκούν για να προκληθεί τροφική αλλεργία στους ευαίσθητους ανθρώπους

κατόρθωσαν να προσδιορίσουν για πρώτη φορά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σε μελέτη που δημοσιεύουν στην «Επιθεώρηση Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας» (JACI), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται μόλις 1,6 έως 10,1 χιλιοστά του γραμμαρίου πρωτεϊνης από φιστίκια, φουντούκια ή σέλερι για να παρουσιάσουν αλλεργικά συμπτώματα οι πάσχοντες από τροφική αλλεργία.

Οι ασθενείς με αλλεργία στα ψάρια θα πρέπει να καταναλώσουν 27,3 χιλιοστά του γραμμαρίου πρωτεϊνη μαγειρεμένου ψαριού για να έχουν πρόβλημα, ενώ οι ασθενείς με αλλεργία στις γαρίδες θα πρέπει να φάνε πολύ περισσότερο - 2,5 γραμμάρια πρωτεϊνης από μαγειρεμένη γαρίδα.

Οι πρωτεϊνες αυτές περιέχονται κατά προσέγγιση σε τετραπλάσιες ποσότητες των αντίστοιχων, ολόκληρων τροφίμων.

Οι ποσότητες των ωμών ψαριών και γαρίδας που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση δεν υπολογίστηκαν σε αυτή τη μελέτη, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε 436 εθελοντές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί στα πέντε προαναφερθέντα τρόφιμα. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές κατανάλωναν μικροσκοπικές δόσεις των τροφίμων και οι επιστήμονες κατέγραφαν τις αντιδράσεις του οργανισμού τους.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί ποιο είναι το ελάχιστο επίπεδο του αλλεργιογόνου που απαιτείται για να προκληθεί αλλεργική αντίδραση στο 10% των εθελοντών, οι οποίοι είχαν την μεγαλύτερη ευαισθησία απ’ όλους, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κλαιρ Μιλς, καθηγήτρια Αλλεργιολογίας στο Μάντσεστερ.

Ο αριθμός των πασχόντων από τροφικές αλλεργίες έχει αυξηθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, με το 5-7% των νηπίων και το 1-2% των ενηλίκων να εκδηλώνουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν συγκεκριμένα τρόφιμα.

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια - Facebook Comments