....

ΙΜ ΕΔΕΣΣΗΣ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ


Η Ιερά Μητρόπολις με αφορμή την παρουσία του Ποιμενάρχου της στην πόλη των Γιαννιτσών για τον εορτασμό των Θεοφανείων επισημαίνει τα παρακάτω:
1. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη ανήκει στην απόλυτη δικαιοδοσία του εκάστοτε Μητροπολίτου η απόφαση της παρουσίας του στις κατά τόπους ιερές ακολουθίες και τελετές σε όλη την Μητροπολιτική επαρχία. Κανένας εκκλησιαστικός, πολιτικός η άλλος παράγοντας δεν νομιμοποιείται να επεμβαίνει σε αυτό το ζήτημα, πολύ δε μάλλον να προβάλλει και απαίτηση, αφού πρόκειται για τομέα της ποιμαντικής ευθύνης του.
2. Κατά την παρούσα περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου ο Σεβασμιώτατος έχει λειτουργήσει στην πόλη της Εδέσσης την ημέρα των Χριστουγέννων (Ι.Ν. Κοιμ. της Θεοτόκου - π. Μητρόπολη), την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν (Ι. Καθεδρικός Ν. Αγ. Σκέπης), την 1η του έτους (Ι.Κ.Ν. Αγ. Σκέπης), ενώ πρόκειται να λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Εδέσσης την Κυριακή Προ των Φώτων (5/1). Είναι συνεπώς απολύτως δικαιολογημένη η μοναδική παρουσία του στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Μητροπόλεως, τα Γιαννιτσά, για την εορτή των Φώτων.
3. Οποιαδήποτε χρησιμοποίηση της τοπικής ιστορίας προκειμένου να κατοχυρωθούν τοπικιστικές μικρότητες με διχαστικές συνέπειες στο Σώμα της Εκκλησίας –και πιθανόν εκτός αυτού– αποτελεί πνευματική παρεκτροπή. Τέτοιες αντιλήψεις παρασύρουν τους ανθρώπους σε «κατάδυση» στο ολέθριο κοσμικό φρόνημα και εμποδίζουν την κοσμοσωτήρια «προς Θεόν άνοδο», στην οποία μας καλεί ο επιφανείς Χριστός.

Ευλογημένα άγια Θεοφάνεια!

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments