....

Ι.Μ. ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ : ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΕΓΚΑΙΝΙΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

 

Την Τρίτη 12 Μαΐου 2026, εορτή του Αγίου Επιφανίου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ενοριακό ναό του Αγίου Επιφανίου του ακριτικού ορεινού χωριού Κορυφή Αλμωπίας. Στο κήρυγμά του ανέφερε πως τον ιερό ναό αφιέρωσε στον Άγιο Επιφάνιο ο Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης, προκειμένου να τιμήσει τον φίλο του Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, με τον οποίον τον συνέδεε ισχυρότατος πνευματικός δεσμός. Εξήρε επίσης την πνευματική ακτινοβολία του τιμωμένου Αγίου τονίζοντας ότι η γνωστή Αναστάσιμη εικόνα που ονομάζεται «Η εις Άδου Κάθοδος» είναι εμπνευσμένη από ομιλία του Αγίου Επιφανίου που εξηγεί τα γεγονότα της Αναστάσεως και η οποία παρουσιάζει την παρουσία του Κυρίου ανάμεσα στις ψυχές όλων των κεκοιμημένων σαν να την έζησε ο ίδιος ο Άγιος. Τέλος, παρατήρησε πως και οι τρεις, δηλαδή ο Άγιος Επιφάνιος, ο Άγιος Καλλίνικος και ο μακαριστός π. Επιφάνιος, υπήρξαν επιτυχημένοι ποιμένες και μεγάλοι θεολόγοι, για πολλούς αξεπέραστοι μέχρι και σήμερα.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ» ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

 

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 10 Μαΐου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ιερό ενοριακό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών. Συλλειτούργησαν με τον Σεβασμιώτατο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Μάξιμος Χατζής, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιδέρης, οι εφημέριοι της ενορίας, Αρχιμ. Ισίδωρος Κυριάζος και Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης και ο Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως π. Θεόφιλος Γαργάλας. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο Χριστός κάλεσε σε μετάνοια την Σαμαρείτιδα και εμβαθύνοντας στο θεολογικό μήνυμα της εορτής.
Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε ο Αγιασμός εγκαινίων της νέας υπερσύγχρονης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του ναού, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος Πολιτισμού και Νεότητος «Άγιος Καλλίνικος» της ενορίας, το πρώτο Ίδρυμα πανελληνίως που αφιερώνεται στον Άγιο Καλλίνικο Επίσκοπο Εδέσσης.

 

Δευτέρα 11 Μαΐου 2026


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

 

Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πέλλας Μουσικοχορευτική Εκδήλωση από την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Γιαννιτσών αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου. 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments