....

ΙΜ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ : ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

«ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ» Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

 

Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022, στις 6.00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας η παρουσίαση του ανεκδότου προσωπικού ημερολογίου του στρατιωτικού ιερέως κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και μετέπειτα Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης κυρού Διονυσίου Παπανικολοπούλου. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των Συνοδικών και Περιφερειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο μνήμης των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Την έναρξη πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ αναφερόμενος στο πρόσωπο του συγγραφέως, τον οποίο χαρακτήρισε ηρωική μορφή τουλάχιστον εφάμιλλη άλλων πολύ περισσότερο γνωστών συγχρόνων του, όπως ο Μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης. Αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες εύρεσης και έκδοσης των ημερολογίων του Μητροπολίτου Διονυσίου, μέρος των οποίων αποτελεί το περιεχόμενο του Ημερολογίου που εξέδωσε τον Οκτώβριο του 2022 η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος υπό τον τίτλο «Μικρασιατική Εκστρατεία. Ημερολόγιον του Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης Διονυσίου» και αποτελεί το αντικείμενο της εκδήλωσης.

Ακολούθησαν τρεις εισηγήσεις. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης (δρ. Θ.), Υπεύθυνος Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης Διονύσιος και το Ημερολόγιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας» παρουσιάζοντας βιογραφικά στοιχεία για το πρόσωπο του Μητροπολίτου Διονυσίου, εκδοτικές πληροφορίες για το Ημερολόγιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας και προβάλλοντας παράλληλα σχετικό φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Ι. Μητροπόλεως.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο θεολόγος κ. Αναστάσιος Κιουλμουράτογλου (Μτ. Θ.), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο ρόλος του στρατιωτικού ιερέως του ΙΖ΄ Συντάγματος Πεζικού, Αρχιμ. Διονυσίου Παπανικολοπούλου και οι σχέσεις του με τους στρατιώτες του μετώπου κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία 1920-22». Παρουσίασε την πολύπλευρη και απαράμιλλη δράση του συγγραφέως στους διάφορους τομείς της ιερατικής του διακονίας αλλά και την θερμή ανταπόκριση των μαχόμενων Ελλήνων στρατιωτών σύμφωνα με τις καταγραφές του Ημερολογίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Αρχιμ. Παντελεήμονος Καραλάζου (δρ. Θ.), ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι κοινωνικές και στρατιωτικές συνθήκες κατά το Ημερολόγιο του Διονυσίου Εδέσσης» επισημαίνοντας τις δραματικές συνθήκες προ της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, την πληγή του διχασμού αλλά και την αταλάντευτη και υγιή φιλοπατρία του ηρωικού συγγραφέως.

Στην εκδήλωση παρέστη μεγάλος αριθμός κληρικών της Ι. Μητροπόλεως, ενώ τις αρχές εκπροσώπησαν βουλευτές του νομού, οι Δήμαρχοι Εδέσσης και Πέλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας, ο Υποδιοικητής της 2ης Μ/Κ Μεραρχίας και άλλοι εκπρόσωποι του Στρατού και των τοπικών φορέων.
Η παρουσίαση μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του Γραφείου Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης στο Youtube, όπου είναι διαθέσιμη και από τον Διαδικτυακό Ρ/Φ Σταθμό «Εκ Βαθέων». Παράλληλα βιντεοσκοπήθηκε και από τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε προκειμένου να μεταδοθεί στο πρόγραμμά του.
 
 
 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments