....

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ [VIDEO FOTO]

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΛΛΑ

 

Με πρωτοβουλία της τοπικής κοινωνίας οργανώθηκε στα Λουτρά Πόζαρ ημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη της Αλμωπίας. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Λουτρακίου «Οι φιλόξενοι» και την Ομάδα Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Voras Mountain Actions. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου  κ.Μαρία Πασόη η οποία καλοσώρισε θερμά τους επισκέπτες και τους ομιλητές στα Λουτρά Πόζαρ αναφέροντας  πως είναι ανάγκη η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών εμπειρίας και σε άλλες αγορές δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Με την σειρά τους οι ομιλητές έδωσαν το στίγμα της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος. Ο Δρ.Βλάσης Βλασίδης ανέλυσε διεξοδικά τις προοπτικές της ανάδειξης των μνημείων και των διαδρομών του Α’Παγκοσμίου Πολέμου η αρχή της λήξης του οποίου συνέβει στην περιοχή Ντόμπρο Πόλε. Ανέφερε όλες τις περιοχές του Μακεδονικού Μετώπου στην Αλμωπία, τους Προμάχους, το Λουτράκι, τον Μεγαπλάτανο, την Χρυσή, την Σκύδρα,  την Έδεσσα, τα ορεινά χωριά της Πέλλας και του Καιμάκτσαλάν με το σημαντικότερο μνημείο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Η ανάδειξη όλων των μνημείων μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο και χρειάζετια συλλογική προσπάθεια με σεβασμό και αισθητικές παρεμβάσεις. Ο Δρ.Ευάγγελος Κυριακού, ειδικός διαχείρισης προορισμών και υπεύθυνος Τουρισμού της Έδεσσας ανέλυσε πόσο σημαντικό είναι τα θέματα της έγκυρης πληροφόρησης και της ισχυρής δυνατότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης να δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάγκη για ενίσχυση των τμημάτων τουρισμού με εξειδικευμένο επιστημονικά προσωπικό ενώ παράλληλα ανέδειξε και την ανάγκη προσβασιμότητας με το άνοιγμα της συνοριακής πύλης βόρεια των Προμάχων που θα έδινε πρόσβαση στα «τυφλά σημεία» της Δυτικής και Ανατολικής Αλμωπίας με την κάθετη προς την Εγνατία Οδό και θα διευκόλυνε σημαντικά 600.000 επισκέπτες να γνωρίσουν την Ορεινή Πέλλα, το Καιμάκτσαλαν, τα Λουτρά Πόζαρ, την Έδεσσα με τους Καταρράκτες, την Αρχαία Εγνατία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους στην γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Πέλλα συμπλήρωσε ο Δρ.Ευάγγελος Κυριακού είναι ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα με χερσαία σύνορα χωρίς συνοριακή πύλη παρά την θεσμοθέτησή της μετά την συμφωνία των Πρεσπών. Ο Παναγιώτης Μουρούτης, Περιβαλλοντολόγος ανέφερε τις σημαντικές δυνατότητες οικοτουρισμού μέσα από την βιοποικιλότητα του Ορεινού όγκου ενώ ο Ανδρέας Μπούκας έδωσε το σημαντικό στίγμα του τοπικού πολιτισμού και την ανάγκης δημιουργίας χώρων πολιτισμού και ανάδειξης της τοπικής αγροτικής κουλτούρας και καθημερινότητας στην ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αριδαίας Χρήστος Μπάτσης,  ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Νίκος Παρούτογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιορδάνης Τζαμτζής ο βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης ο πρ.εμπορικου συλλογου Γεωργιος Γκλαβακης και δημοτικοι συμβουλοι.  Ακολούθησαν παρεμβάσεις από πολίτες και τοπικούς φορείς με απαιτήσεις κυρίως στο πολιτικό προσωπικό για περισσότερη πράξη και λιγότερα λόγια. Δυστυχώς τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αφήσει την Αλμωπία μόνη στην μοίρα της και τους ανθρώπους της όπως και όλης της Πέλλας να παλεύουν μόνοι τους.  Την  εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου από όλη την ευρύτερη περιοχή στο φιλόξενο χώρο του πνευματικού κέντρου Λουτρακίου. Την επόμενη ημέρα οργανώθηκε επίσκεψη στα σημεία ενδιαφέροντος προκειμένου να υπάρξουν σαφείς προτάσεις προκειμένου να υπάρξει από κοινού ανάπτυξη δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη όλης της Αλμωπίας και της Ορεινής Πέλλας.

 

 

 

2022-04-07-182800 2022-04-07-182727 2022-04-07-182653 2022-04-07-182645 2022-04-07-182638 2022-04-07-182630 Pozar-100

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments