....

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ «ΆΝΟΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER»

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Δήμου Σκύδρας «Άνοια και νόσος Alzheimer»

 

Ο Δήμος Σκύδρας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων που υλοποιεί μέσω του ΚΕΠ Υγείας για την πρόληψη, την προστασία και τη φροντίδα της υγείας των δημοτών, πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, στις 25 Οκτωβρίου 2022, την ημερίδα με θέμα «Άνοια και νόσος Alzheimer».

Η εκδήλωση  ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Ευφροσύνης Κρητίδου η οποία ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Σκύδρας εντάσσεται κι αυτή η ημερίδα με αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών πάνω στα ευαίσθητα θέματα της υγείας. Οι ασθένειες, για τις οποίες θα γίνει λόγος έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια  ανησυχητικές διαστάσεις. Η Άνοια και η νόσος Alzheimer είναι δύο ασθένειες οι οποίες αφορούν όχι μόνο τους πάσχοντες, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον των ασθενών τους.

Η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση και λειτουργία από το Δήμο Σκύδρας του ΚΕΠ Υγείας και του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια.

«Η Δήμαρχος μας Κατερίνα Ιγνατιάδου, που έχει δείξει τις ευαισθησίες της  σ΄ αυτά τα θέματα είναι ένα πρόσωπο τ΄ οποίο ηγείται αυτών των δράσεων, αλλά κι ένα πρόσωπο που μας εμπνέει εμάς τους υπόλοιπους. Την ευχαριστώ ιδιαιτέρως» υπογράμμισε η Αντιδήμαρχος η οποία ολοκλήρωσε την ομιλία της παρουσιάζοντας κι ευχαριστώντας τις εισηγήτριες της ημερίδας.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου  στο καλωσόρισμα – χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η διοίκηση του Δήμου έχει πάντα στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. «Στο πλαίσιο αυτής της ανθρωποκεντρικής πολιτικής, είμαστε από τους πρώτους Δήμους που ιδρύσαμε το ΚΕΠ Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στ΄ οποίο ο Δήμος μας είναι μέλος εδώ και πάρα πολλά χρόνια και  μάλιστα βραβευτήκαμε  γι΄ αυτή μας τη δράση, για την ίδρυση του ΚΕΠ  το 2018, από τον Πρόεδρο του Δικτύου τον Γιώργο Πατούλη .

Επίσης, ιδρύσαμε τον Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας που πραγματοποιεί δράσεις για την πρόληψη της άνοιας και των ασθενειών γενικά της νοητικής διαταραχής. Δυστυχώς, οι ασθένειες αυτές  αποτελούν τη μάστιγα του 21ου αιώνα, αποτελούν μια πανδημία. Συχνά πυκνά ακούμε για συνανθρώπους μας ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, και προβλήματα από εκεί που δεν τα περιμένουν. Kαι πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τον ίδιο τον πάσχοντα ούτε όμως για τον φροντιστή, το συγγενικό ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο .

 Έτσι λοιπόν αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία ενημέρωσης των δημοτών της Σκύδρας και με πάρα πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε από τις εισηγήτριες να ακούσουμε: υπάρχει κάποια πρόληψη; υπάρχουν κάποια σημάδια εμφανή  ή λιγότερο εμφανή που οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι μας χτυπάει την πόρτα η ασθένεια; υπάρχει ελπίδα για θεραπεία; πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τους φροντιστές;

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει κάποια θεραπεία, υπάρχει δυνατότητα πρόληψης  για να προχωρήσουμε όλοι μαζί υγιείς και να κάνουμε το καλό».

Η Δήμαρχος ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας:

«Από καρδιάς θέλω να ευχαριστήσω την αρμόδια Αντιδήμαρχο την Ευφροσύνη Κρητίδου που δούλεψε πάρα πολύ και σ΄ αυτό το ζήτημα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και δομές του Δήμου μας, την προϊσταμένη  των κοινωνικών υπηρεσιών την Εύχαρη Γραμματοπούλου, όπως επίσης και τα στελέχη, υπαλλήλους συνεργάτες, εδώ τα κορίτσια μας που είναι παρόντα, φυσικά το Κέντρο Κοινότητας  Σκύδρας τ΄ οποίο ιδρύσαμε κατά την προηγούμενη θητεία, το Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας, το Κέντρο Υγείας Σκύδρας με τ΄ οποίο επαναλαμβάνω έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία,  έχουμε και τη διευθύντρια εδώ και την προϊσταμένη.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλες τις εισηγήτριες και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να τις ακούσουμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όλες κι όλους».

Ακολούθησε η παρουσίαση των επιμέρους θεμάτων της ημερίδας με ομιλήτριες τις:

  • Βασιλική Μαχτή, Γιατρό Νευρολόγο

με θέμα εισήγησης: Άνοια και Νόσος ALZHEIMER -Διάγνωση ,πρόληψη και διαχείριση.

  • Αθηνά Τασιώνα,  Επισκέπτρια Υγείας Κέντρου Υγείας Σκύδρας

με θέμα εισήγησης: Πρόληψη της Άνοιας. Προλαμβάνοντας τους κινδύνους.

  • Χριστίνα Ηλιούδη, Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης Γ.Ν.Πέλλας

με θέμα εισήγησης: Συμβουλές για την Άνοια . Καθημερινή φροντίδα ατόμων με Άνοια και των φροντιστών.

  • Νικολέτα Ποζίδου, Προϊσταμένη  Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κέντρου Υγείας Σκύδρας

με θέμα εισήγησης: Καταπόνηση του φροντιστή. Σημαντική  παρουσίαση του φροντιστή.

  • Κωνσταντίνα Μπατζάκα, Ψυχολόγο, Συντονίστρια Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας του Δήμου Σκύδρας

με θέμα εισήγησης: Ενημέρωση για τον Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας του Δήμου Σκύδρας.

Ο Δήμος Σκύδρας συνεχίζει τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες και συνεργασίες του για την ενημέρωση, πληροφόρηση και υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη,  την προστασία της υγείας των πολιτών!

2022-11-03-160019 2022-11-03-160002

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments