....

INTERNET – XΑΜΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ-ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ

Ίντερνετ: Η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι αποκαλυπτική. Άλλα πληρώνουμε και άλλες παροχές έχουμε τελικά. Όλα τα αποκαλυπτικά στοιχεία στο xristika.gr.

Μεγάλο παραμένει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών ταχυτήτων στις ευρυζωνικές συνδέσεις σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ. Πώς η καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας επηρρέασε τις ταχύτηες Ίντερνετ.

Τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο σκιαγραφεί σχετική έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, όπου στα πακέτα των 24 Mbps η πραγματική ταχύτητα που «πιάνουν» οι συνδρομητές φτάνει τα 7 Mbps.

 

Στο συγκεκριμένο πακέτο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει καταγράψει η ΕΕΤΤ από το σύστημα Υπερίων, παρατηρείται η μεγαλύτερη απόκλιση, αφού από τα 24 Mbps το 71% της ονομαστικής ταχύτητας… χάνεται.

Στις συνδέσεις με ταχύτητα 50 Mbps ή μεγαλύτερη η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη όπως προκύπτουν από τα σχετικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΕΤΤ.

Στην καλύτερη θέση βρίσκονται όσοι πληρώνουν για προγράμματα των 50 Mbps που κατά μέσο όρο έχουν πραγματική ταχύτητα 30 Mbps, στο 60% των όσων αναφέρονται στα επίσημα πακέτα.

Τέλος, στην ονομαστική ταχύτητα των 100 Mbps οι συνδρομητές «πιάνουν» κατά μέσο όρο, το 55,9%, σχεδόν τα 56 Mbps.

Η ΕΕΤΤ κατέγραψε επίσης την επίπτωση που είχε στην ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών η εφαρμογή της καραντίνας.

Τόσο στην αρχή της 1ης καραντίνας (23/3/2020), όσο και στην αρχή της 2ης καραντίνας (7/11/2020) φαίνεται μια σημαντική πτώση η οποία όμως σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντισταθμίζεται, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από τους εγχώριους παρόχους για την αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων τους, όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη πτώση που παρουσιάστηκε στην ταχύτητα στη ροή καθόδου σε κάθε περίοδο καραντίνας, σε σχέση με το μέσο όρο της ταχύτητας 8 εβδομάδες πριν από κάθε καραντίνα, προκύπτει ότι στην πρώτη καραντίνα είχαμε μέγιστη πτώση της ταχύτητας κατά 16.32%, ενώ στη δεύτερη καραντίνα η αντίστοιχη μέγιστη πτώση ήταν 20.19%.

Ίντερνετ: Έγινε το μεγάλο τεστ για Cosmote, Vodafone, Wind

Ποια από τις τρεις «γκρέμισε» τις ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ; Τα προβλήματα, οι επικρίσεις και οι ενστάσεις. Γιατί αντέδρασε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγαρίτης στη Βουλή; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ο ΟΤΕ παίρνει την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, αλλά καταγράφονται απογοητευτικές αποκλίσεις ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων, ακόμη και σε 100άρες γραμμές.

Οι αυξημένες απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία, έστρεψαν τους καταναλωτές στις υψηλότερες ταχύτητες για τη σύνδεση τους στο Διαδίκτυο, με τις πωλήσεις ακριβών πακέτων να αυξάνονται.

Αν και τα δίκτυα ξεπέρασαν τα πρώτα προβλήματα της αυξημένης ζήτησης, επιδεικνύοντας στη συνέχεια αντοχή, οι ταχύτητες ωστόσο που καταγράφονται είναι απογοητευτικές: ακόμη και οι χρήστες με 100αρα γραμμή έχουν τελικά σχεδόν τη μισή από την ονομαστική ταχύτητα.

Οι μεγάλες αποκλίσεις των παρόχων σε σχέση με την ονομαστική ταχύτητα που δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ επιβεβαιώνουν και την επικριτική στάση του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγαρίτη στη Βουλή στις 16 Μαρτίου που είχε υπογραμμίσει ότι καταγράφονται προβλήματα στις συνδέσεις, με τους παρόχους να δίνουν τελικά χαμηλότερες ταχύτητες στους πελάτες.

Όπως έχει γράψει το BusinessDaily, ακόμα και αν η ταχύτητα της σύνδεσης είναι 12 φορές χαμηλότερη από αυτή που αναφέρεται στο συμβόλαιο, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημίωση, ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα.

Ίντερνετ: Ταχύτερος ο ΟΤΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ καταγράφει την υψηλότερη μέση ταχύτητα βάσει των μετρήσεων, φτάνοντας μέχρι τα 34 Mbps στο download και ακολουθεί η Wind που κινείται μεταξύ 26-31 Mbps, αν και όπως αναφέρει η πλατφόρμα της ΕΕΤΤ, λόγω του μικρότερου αριθμού μετρήσεων, τα αποτελέσματα της εταιρείας Wind παρουσιάζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Ακολουθούν η Vodafone και η Forthnet με ταχύτητες download που κινούνται από 20 έως 24 Mbps.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελούν οι πολύ μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφονται ανάμεσα στις ονομαστικές και στις πραγματικές ταχύτητες των συνδέσεων.

Μάλιστα, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις απλές γραμμές DSL, που έχουν περιορισμούς λόγω των δικτύων χάλκινων καλωδίων, αλλά και τις γρήγορες συνδέσεις των 100Mbps, που θεωρητικά έπρεπε να έχουν μικρότερες απώλειες, χάρη στη χρήση της οπτικής ίνας μέχρι το ΚΑΦΑΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πακέτα 50 και 100 Mbps, οι πραγματικές ταχύτητες είναι 30 και 56 Mbps, αντίστοιχα και κινούνται στο 55% – 60% της ονομαστικής τιμής.

Απογοητευτικό είναι το γεγονός πως στις συνδρομές πακέτων 24 Mbps που εξακολουθούν να αποτελούν και την πλειονότητα των συνδέσεων, οι συνδρομητές πιάνουν μόλις το 29% της ονομαστικής ταχύτητας με 7 Mbps.

Ίντερνετ: Οι αποδόσεις των πακέτων Cosmote, Vodafone, Wind

Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο BusinessDaily πως η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι αμφισβητούμενη, καθώς «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πώς γίνονται οι μετρήσεις». Υπάρχει πάντως ήδη η υποχρέωση των παρόχων για τη μέτρηση της ταχύτητας με συγκεκριμένη κοινή μεθοδολογία για όλους, η οποία στηρίζεται σε διεθνή πρότυπα για τα πακέτα ανά ταχύτητα, με το ελάχιστο όριο μετρήσεων να ανέρχεται στις 20.000 ανά πακέτο.

Η ΕΕΤΤ σημειώνει πάντως ότι τα αποτελέσματα αποτελούν γενική εικόνα με βάση το σύνολο των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών κάθε παρόχου στον ΥΠΕΡΙΩΝ.

Τα αποτελέσματα καθώς και η σχετική κατάταξη των παρόχων μπορεί να διαφέρουν ανά πακέτο ταχυτήτων ή ανά γεωγραφική περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προβληματική εικόνα αντανακλά τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, μέσω επενδύσεων σε γραμμές τοπικής ίνας ως το σπίτι (fiber to the home).

Οι πάροχοι, για να αποφύγουν τις επενδύσεις, βασίσθηκαν για υπερβολικά μεγάλη χρονική περίοδο στην τεχνολογία DSL, η οποία χρησιμοποιεί τα παλαιά δίκτυα για να προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας.

Οι περιορισμένες δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί. Αποτυπώνει την ταχύτητα μετάδοσης από τα τοπικά κέντρα για τα πακέτα 24Mbps από το 2009 ως το τέλος του 2020.

Όπως φαίνεται, μέσα σε περισσότερα από δέκα χρόνια, η ταχύτητα μετάδοσης αυξήθηκε από τα 14 σε περίπου 21 mbps. Όμως, στη διαδρομή από το τοπικό κέντρο ως την κατοικία του καταναλωτή, όπου μεσολαβεί το παλαιό δίκτυο χάλκινων καλωδίων, μεγάλο μέρος αυτής της ταχύτητας χάνεται και το τελικό αποτέλεσμα είναι οι πολύ χαμηλές ταχύτητες που προαναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ για την μέση ταχύτητα μετάδοσης από τα τοπικά κέντρα στα πακέτα των 24 Mbps, ο ΟΤΕ παραμένει πρώτος με ταχύτητα που φτάνει τα 24Mbps, ενώ ακολουθεί η Vodafone με 21 Mbps και τρίτη είναι η Wind με κάτω από 20 Mbps και τελευταία η Forthnet με λίγο περισσότερο από 18 Mbps.

Ίντερνετ: Αύξηση της ζήτησης και αντοχή

Όσον αφορά στις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σημειώθηκε αύξηση επί του συνόλου των χρηστών. Η μέση ταχύτητα download για το 2020 ήταν 27.01 Mbps, αυξημένη κατά 34.83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος που ήταν στα 20 Mbps. Όπως αναφέρει η έκθεση «η αύξηση αντικατοπτρίζει τη χρήση από ολοένα και περισσότερους συνδρομητές, συνδέσεων 50 και 100 Mbps, που αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειοψηφία των συνδέσεων των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ».

Επίσης τα δίκτυα επέδειξαν αντοχές με τα στοιχεία στη σύγκριση της ταχύτητας σε ώρες αιχμής και μη αιχμής να καταγράφουν μικρή απόκλιση. Η πτώση αυτή φτάνει στο 6,31% στις ώρες αιχμής που είναι ανάλογη με την πτώση το 2019 (όπου οι απαιτήσεις ήταν σαφώς λιγότερες) που ήταν στο 5,72%.

Ίντερνετ: Ταχύτητες ανά πακέτο σε ώρες αιχμής και μη αιχμής

Παράλληλα, τόσο στην αρχή του πρώτου lockdown στις 23 Μαρτίου 2020, όσο και στην αρχή του δεύτερου στις 7 Νοεμβρίου 2020 φαίνεται μια σημαντική πτώση στην μέση ταχύτητα , η οποία όμως σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντιμετωπίζεται από τα μέτρα που έλαβαν οι πάροχοι. Στην πρώτη καραντίνα, η μέγιστη απόκλιση ταχύτητας έφτασε το 16,32% και στη δεύτερη ήταν 20,19%.

Το πακέτο 24 Mbps/1 Mbps παραμένει το πιο δημοφιλέστερο πακέτο μεταξύ των χρηστών -κυρίως λόγω διαθεσιμότητας ταχυτήτων ανά την επικράτεια. Ωστόσο υπάρχει πλέον σημαντικός αριθμός χρηστών με πακέτα 50 Mbps/5 Mbps και 100 Mbps/10 Mbps, που μαζί αποτελούν πλέον την πλειονότητα των πακέτων. Σύμφωνα με το ποσοστό των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ, το πακέτο 24 Mbps/1 Mbps παρέχεται στο 51% των συνδρομητών το 2019 και 57% το 2018.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments