....

IΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ!

 

Είναι κάτι που… δεδομένα θα κάνει έξαλλο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία… αρνείται τα πάντα για την γενοκτονία των Αρμενίων!

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, λοιπόν, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, πριν από έναν αιώνα.

Πρόκειται για μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Η φράση του Τραμπ για την γενοκτονία των Αρμενίων που είχε κάνει έξαλλο τον Ερντογάν

Να θυμίσουμε εδώ πως τον Απρίλιο του 2019, ο Τραμπ είχε εκδώσει μια ανακοίνωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στην ετήσια ανακοίνωση που εκδίδει η αμερικανική προεδρία για τις σφαγές του 1915, ο Τραμπ είχε τότε χρησιμοποιήσει την αρμενική φράση «Μετς Γιεγκέρν». Η οποία χρησιμοποιείται για την περιγραφή της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.

«Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των Αρμενίων και των Τούρκων να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν την επώδυνη Ιστορία τους», έλεγε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του και συνέχιζε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του αρμενικού λαού καθώς ανακαλεί στην μνήμη τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Μετς Γιεγκέρν και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για έναν περισσότερο ειρηνικό κόσμο».

Ποιος είδε τον Ερντογάν και δεν… τον φοβήθηκε τότε!

«Απορρίπτουμε την ανακοίνωση της 24ης Απριλίου 2019 του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τα γεγονότα του 1915», ανέφερε λίγο αργότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση βασίζεται σε «υποκειμενική αφήγηση» και την χαρακτηρίζει ως «άκυρη».

«Η διαστρέβλωση της Ιστορίας από εσωτερικές πολιτικές απόψεις είναι πάντοτε απαράδεκτη», αναφέρονταν ακόμα στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το τουρκικό ΥΠΕΞ…

Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως οι νέες αντιδράσεις από Τουρκία μεριά δεν θα αργήσουν να έρθουν…

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments