....

ΚΑΗΚΑΝ ΟΙ ΜΥΚΗΝΕΣ ΚΑΙ Η Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ ΝΙΩΘΕΙ «ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ»

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρά την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, δηλώνει πως «ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε (...)» και αισθάνεται «υπερήφανη» που «δεν έχουμε την παραμικρή ζημία στα μνημεία». «Πρώτη φορά στην ιστορία κάηκαν οι Μυκήνες» λέει η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Η προσπάθεια της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να εξωραΐσει την κατάσταση και το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά (30/08) στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, συνεχίζεται.

Από το βήμα της Βουλής, η υπουργός, αφού αρχικά ανέφερε πως η φωτιά σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο «είναι από μόνο του ένα θλιβερό γεγονός» έσπευσε να αξιολογήσει ως «εξαιρετικά σημαντικό» ότι «ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε με τρόπο και είχε προβλέψει τόσο, ώστε να μην προκληθεί ζημία στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών».

 
 

 


EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «είναι ατυχές το γεγονός της φωτιάς, αλλά είναι ευτυχές το γεγονός ότι δεν έχουμε την παραμικρή ζημία στα μνημεία αυτού του αρχαιολογικού χώρου».

Η υπουργός δηλώνει «υπερήφανη» που η φωτιά στις Μυκήνες «αντιμετωπίστηκε» και επανέλαβε πως «τα καμένα χόρτα, προφανώς δίνουν μια δυσάρεστη εικόνα. Αλλά ήταν καμένα χόρτα και δεν υπήρξαν ζημίες στις αρχαιότητες».

Οι νέες δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη έρχονται με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρολιάκο. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη θλίψη του για τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, δηλώνοντας ότι η κοινή γνώμη αναμένει απαντήσεις από τους αρμόδιους αν θα ήταν δυνατό να προλάβουμε τη φωτιά σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο. Ο κ. Σκουρολιάκος δήλωσε επίσης, ότι το θέαμα είναι φρικτό και πόρρω απέχει από την εικόνα εξωραϊσμού που επιχειρεί η κυβέρνηση.

«Πρώτη φορά στην ιστορία κάηκαν οι Μυκήνες» 

Στην παραδοχή ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν είχε καεί ποτέ μέχρι σήμερα, προέβη η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου, απαντώντας στον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση που βρέθηκε στην περιοχή.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Γιάννη Γκιόλα, βουλευτή Αργολίδας, Γιάννη Ραγκούση, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και Πάνο Σκουρολιάκο, τομεάρχη Πολιτισμού, επισκέφθηκαν το μεσημέρι, τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

«Δεν είναι συνηθισμένο να καίγονται στην πατρίδα μας σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι. Αυτή είναι η δεύτερη φορά. Η πρώτη φορά ήταν το 2007 όταν κάηκε η Ολυμπία, στη μεγάλη φωτιά της  Πελοποννήσου τότε. Και ξανά σε έναν τέτοιο σημαντικό, εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο εδώ στις Μυκήνες έχουμε φωτιά. Και οι δύο φορές ήταν με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιθανόν τυχαία» το σχόλιο του Πάνου Σκουρολιάκου. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες, πρέπει να αναζητηθούν και στο τέλος θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Το πρώτο και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος παραδόθηκε ανυπεράσπιστος στις φλόγες γιατί προφανώς το κράτος του κ. Μητσοτάκη είχε πάει για μπάνιο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ραγκούσης. 

► Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλέξης Τσίπρας καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση καθώς «σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας».

 

Αυτοψία στην περιοχή

Το πρωί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στον χώρο. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων. 

Όπως δήλωσε η υπουργός «το μουσείο δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο. Η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, τα μνημεία του Ταφικού Κύκλου Α, την βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, τα κυκλώπεια τείχη».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments