....

ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ MYTILINEOS - ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Κάνουν πίσω στη Βόρεια Μακεδονία για την μονάδα της Mytilineos - Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Kreshnik Bekteshi ζήτησε την απόσυρση του προτεινόμενου νόμου για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου της ελληνικής εταιρείας Mytilineos στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον Bekteshi, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αντιληπτή ανισορροπία στα κρατικά οφέλη που χορηγούνται σε ορισμένες εταιρείες βάσει των προτεινόμενων νόμων για τις στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις. Για τη Mytlineos, ειδικότερα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί όχι μόνο η εγγυημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η λήψη σημαντικής άμεσης ενίσχυσης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας αρμόδιος για θέματα οικονομίας Fatmir Bitiki επιβεβαίωσε την ύπαρξη της πρότασης, αλλά εξέφρασε σκεπτικισμό για την επάρκεια των εμπειρογνωμόνων που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία με τη Mytilineos.

Ο  Bitiki υποστηρίζει ότι οι εκτενείς διαπραγματεύσεις δυόμισι ετών με τη Mytilineos δεν συμπεριέλαβαν την κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικών επενδύσεων, τονίζοντας την ανάγκη έγκρισης μέσω εξειδικευμένου νόμου.

Η Επιτροπή ανταγωνιστικότητας έθεσε το πρόβλημα

Καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, η Επιτροπή ανταγωνιστικότητας εξέφρασε ανησυχίες ειδικά σχετικά με την παροχή κρατικών ενισχύσεων. Ο Bitiki δήλωσε ότι ενώ αναγνωρίζει ορισμένες από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής, παραμένει πεπεισμένος ότι οι συμφωνίες για την κατασκευή στρατηγικών ενεργειακών ικανοτήτων θα πρέπει να προχωρήσουν μέσω του Κοινοβουλίου.

Ο Σύλλογος Μηχανικών της χώρας εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι η χώρα κάνει σημαντικές παραχωρήσεις χωρίς να λαμβάνει επαρκή οφέλη σε αντάλλαγμα. Αυτή η κριτική υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να επιτύχει η κυβέρνηση μεταξύ της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και της προστασίας των συνολικών συμφερόντων του κράτους, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Υλοποίηση της επένδυσης της Mytilineos σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνολογικών Ζωνών Βιομηχανικής Ανάπτυξης (TIRS) Jovan Despotovski, η οικονομική στήριξη για την υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης της Mytilineos είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κανονισμούς της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η σύμβαση μίσθωσης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση. Κρατική ενίσχυση είναι όταν το κράτος παρέχει ένα αγαθό ή μια υπηρεσία σε έναν ιδιωτικό φορέα σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς. Με το έργο της Mytilineos, έχουμε μια εντελώς αντίστροφη κατάσταση. Μέσω των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM), το κράτος λαμβάνει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες από την τιμή της αγοράς. Και δεν μπορούμε να πούμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που αγοράζουμε στο εξωτερικό είναι φθηνότερη από την εγχώρια ηλεκτρική ενέργεια. Ακριβώς λόγω του κόστους για να φτάσει σε εμάς μέσω τρίτων χωρών, η εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια γίνεται τουλάχιστον 10-15% ακριβότερη. Αυτά είναι εκατομμύρια ευρώ που τώρα καταλήγουν ετησίως στους προϋπολογισμούς άλλων χωρών, αντί να μένουν σε μας», λέει ο Despotovski.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι τα χρήματα που θα λάβει ο στρατηγικός επενδυτής Mytilineos από το κράτος, τα οποία είναι το 17% της συνολικής επένδυσης ή περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, θα εισρεύσουν στον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 120-150 εκατομμύρια ευρώ μόνο με βάση τον φόρο κερδών.

«Για κάθε ευρώ που επενδύεται, το κράτος, δηλαδή οι πολίτες, θα παίρνουν πίσω 2,5 με 3 ευρώ. Πάνω απ' όλα, τα θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες και την οικονομία από την εξοικονόμηση κόστους για τις ποσοστώσεις CO2, και ιδιαίτερα η συμβολή στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά στα Σκόπια, είναι τεράστια. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι για την ανάθεση αυτής της σύμβασης για κρατικές ενισχύσεις, η προετοιμασία της οποίας θα ακολουθήσει την έγκριση του νόμου για τις ξένες επενδύσεις στο Κοινοβούλιο, θα ζητήσουμε όχι μόνο τη συγκατάθεση της Επιτροπής για την προστασία του ανταγωνισμού, η οποία προβλέπεται από τον κανονισμό μας, αλλά και από την Ενεργειακή Κοινότητα της Βιέννης. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε οποιοδήποτε δίλημμα, οποιαδήποτε πρόταση και εισήγηση», τόνισε.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments