....

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΑΝ - ΑΔΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

 

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές των 14 διαδηλωτών που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν το πρωί, στη διάρκεια διαμαρτυρίας, να εμποδίσουν συνεργείο του δήμου Θεσσαλονίκης να προβεί σε κοπή δέντρων, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στο κέντρο της πόλης.

Σε βάρος των συλληφθέτων σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη βία, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Οικολογία - Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος που αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες για αντίσταση και εξύβριση.

 Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης με την αυτόφωρη διαδικασία.

Στο μεταξύ, τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση, με τις προσαγωγές μελών οργανώσεων -μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογία - Αλληλεγγύη» Μιχάλη Τρεμόπουλου- που διαμαρτύρονταν για τις παρεμβάσεις κοπής επικίνδυνων δέντρων είχε εκφράσει νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε επικοινωνία που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Το πρωί της Δευτέρα η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κοπής δένδρων στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κάτοικοι της περιοχής και Οικολόγοι αντιδρούν στην κοπή δέντρων από συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα ώστε να εξεταστεί αν κοπές είναι παράνομες. Ωστόσο την Παρασκευή απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα για προσωρινό πάγωμα της διαδικασίας.

Από το πρωί στις 7:00 μέλη οικολογικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου κόβονται δένδρα για να διαμαρτυρηθούν για την κοπή 41 δένδρων. Ανάλογη δράση είχαν πραγματοποιήσει και την Παρασκευή.

Τα δέντρα, 41 λεύκες, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα από τον δήμο και γι’ αυτό αποφασίστηκε η κοπή τους και η αντικατάστασή τους με διπλάσιο αριθμό δέντρων, «υγιών και καταλληλότερων για την περιοχή και το κλίμα της πόλης».

Στο σημείο έφθασαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες προχώρησαν σε προσαγωγές τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων. Ανάμεσά τους είναι και ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογία – Αλληλεγγύη Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς ήρθαν οι εργολάβοι από τον δήμο Θεσσαλονίκης να κόψουν τα δέντρα με τη βοήθεια της αστυνομίας. Απειλούν να μας συλλάβουν!», σημείωσε σε ανάρτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Μιλώντας στο Open, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αποκαλύπτουμε για μία ακόμα φορά τον συνολικό σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης και της διοίκησης Ζέρβα να κόψει 4.000 δέντρα σε όλη την πόλη, 2.000 μέσα στην πόλη και 2.000 σε πάρκα. Λένε ότι είναι επικίνδυνα. Ήδη υπάρχουν εδώ και χρόνια 3.400 άδειες δενδροδόχοι. Δεν έχουν φυτέψει τίποτα και θέλουν να τα κόψουν τώρα για να προλάβουν το τέλος της φυτευτικής περιόδου”.

 

 

 

Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Η Περιφέρεια δεν έχει κανέναν μητροπολιτικό ρόλο στη διαχείριση των δέντρων και του πράσινου της πόλης; 

Η Περιφέρεια δεν έχει κανέναν μητροπολιτικό ρόλο στη διαχείριση των δέντρων και του πράσινου της πόλης;

 

Με συλλήψεις δεν λύνονται τα προβλήματα. Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά.

 

Σε πρωινή κινητοποίηση μελών οικολογικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνουν κοπές δέντρων, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει προηγουμένως η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, κλήθηκε η αστυνομία, που προχώρησε σε 14 προσαγωγές διαδηλωτών. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος. 

Τα δέντρα αυτά (41 λεύκες) χαρακτηρίζονται επικίνδυνα από τον δήμο και γι' αυτό αποφασίστηκε η κοπή τους και η αντικατάστασή τους με διπλάσιο αριθμό δέντρων, «υγιών και καταλληλότερων για την περιοχή και το κλίμα της πόλης», αλλά δεν έγινε καμία πρόβλεψη για τη σταδιακή τους αποκατάσταση ώστε να μη μείνει η πλατεία «φαλακρή» για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και την αφιλόξενη εικόνα για πολίτες και επισκέπτες.

Αυτή η απρογραμμάτιστη, αντιπεριβαλλοντική και αντιεπιστημονική στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης απέναντι στα δέντρα και το πράσινο της πόλης, που συμπληρώνεται από τις καταστροφικές μεθόδους κλαδέματος που χρησιμοποιούνται σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, μένει αναπάντητη από τη διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, που σε σχετική ερώτηση της παράταξής μας δήλωσε αναρμόδια. Έτσι όμως, ο κάθε Δήμος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος κάνει κυριολεκτικά ότι του καπνίσει, με αποτέλεσμα να λείπει μια συνολική και μητροπολιτική διαχείριση του αστικού πράσινου που υποβαθμίζεται καθημερινά.

Η παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" ζητά να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να αναλάβει η Περιφέρεια την ευθύνη ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος και σοβαρός διάλογος για τη διαχείριση του αστικού πράσινου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Η υποβάθμιση και η ασχήμια δεν υποφέρονται πιά!...

 

 

--

"Κοιτάμε Μπροστά" στην Κεντρική Μακεδονία

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments