....

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ριζικές αλλαγές στους μηχανισμούς αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Καταργείται η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ιδρύεται η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών.

Την κατάργηση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική, ανακοίνωσε την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών, η οποία θα αντικαταστήσει τους μηχανισμούς της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Η νέα υπηρεσία θα υπόκειται στο υπουργείο Εσωτερικών, ως ανεξάρτητος φορέας. Επικεφαλής θα τεθεί ένα πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιστημονικής επάρκειας. Ο κ. Τσίπας, μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία επιλογής του θα είναι αξιοκρατική και διαφανής.

 

Παράλληλα, θα ιδρυθεί ένα μόνιμο Επιστημονικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το οποίο θα λειτουργεί επικουρικά στη νέα υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων αναγκών.

Στο συγκεκριμένο συμβούλιο θα συμμετέχουν αναλυτικά: Δημόκριτος, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων κ.α.

Επίσης, θα συγκροτηθεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης, το οποίο θα απαρτίζεται από τους εξής: Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, Ελληνική Αστυνομία, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Λιμενικό Σώμα, εθελοντικά σώματα, Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών, αλλά και τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Για τη χρηματοδότηση της νέας υπηρεσίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη δέσμευση ενός ποσού των 500 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments