....

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ.

Η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης σημαίνει ακύρωση της συμμετοχής τοπικών φορέων και οπισθοχώρηση στην προστασία σημαντικών οικολογικά περιοχών

Με την εκπνοή του έτους πληροφορηθήκαμε ότι καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου. Μετά από 20 χρόνια με σημαντική συμβολή στην προστασία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 που περιλαμβάνονταν στην αρμοδιότητά του, ο Φορέας ενσωματώνεται στον νέο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ΝΠΙΔ με έδρα την Αθήνα. Μαζί με τους αντίστοιχους φορείς διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, θα αποτελούν ένα υπηρεσιακό τμήμα ως Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Πέρα από το ότι μένουν ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι που προσέφεραν σημαντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ενθαρρύνονται συμφέροντα που αμφισβητούσαν τους κανόνες προστασίας.
Θεωρούμε ότι η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης, η οποία έρχεται κατ' εντολή του αντιπεριβαλλοντικου Νόμου 4685/2020 της Ν.Δ., αποτελεί ευθεία οπισθοδρόμηση για την προστασία και τη διαχείριση σημαντικών οικολογικά περιοχών, εφόσον το συγκεντρωτικότερο και Αθηνοκεντρικότερο σχήμα του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν θα έχει άμεση επικοινωνία με την περιοχή, ενώ καταργείται και η συμμετοχική λειτουργία τοπικών φορέων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης. Αυτό αποτελεί άλλο ένα δείγμα αυταρχικότερης διακυβέρνησης, που έρχεται να καλύψει σκοπιμότητες επιβολής ενός καταστροφικού μοντέλου ανάπτυξης, που δεν ανέχεται περιβαλλοντικούς περιορισμούς σε φαραωνικά έργα μεγάλων αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών, υδροηλεκτρικών, ή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments