....

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: ΠΟΙΑ & ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει το λιανεμπόριο  από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου,

ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Επίσης θα ανοίξουν τα εξής καταστήματα υπηρεσιών:

qΔραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.

qΥπηρεσίες Διαιτολογίας.

qΥπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.

qΥπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.

qΚΤΕΟ

Το προαιρετικό ωράριο των καταστημάτων θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης

Για να γίνει η μετακίνηση θα πρέπει να στέλνετε SMS στο γνωστό σας 13033 με την επιλογή 2, «μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ», ή με το έντυπο βεβαίωσης κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης.

Είναι ακριβώς ο αριθμός που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα για να πάτε στο σούπερ μάρκετ. Το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος αριθμός θα χρησιμοποιείτε για να πάτε σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικού εμπορίου.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του για ενδεχόμενο έλεγχο.

Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δυο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος. Φυσικά, τηρώντας απόλυτα τους υγειονομικούς κανόνες. Δηλαδή, παντού υποχρεωτικά η χρήση μάσκας, η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων. Στα καταστήματα έως 100 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπονται έως τέσσερις πελάτες. Και για στα μεγαλύτερα καταστήματα, για κάθε επιπλέον 25 τετραγωνικά μέτρα ένας  πελάτης.

Αυτό είναι αυστηρότερο από ότι είχαμε στο παρελθόν, τα 15 τετραγωνικά μέτρα ένα πελάτη. Τώρα αυξάνεται στα 25 τετραγωνικά μέτρα, ακριβώς γιατί είμαστε στον χειμώνα, ανησυχούμε για αυτά που συμβαίνουν από την Βόρεια Ευρώπη και θέλουμε να δείξουμε την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών και εντός των εμπορικών κέντρων –Mall, εκπτωτικών χωριών, εκπτωτικών καταστημάτων και λοιπά, τα οποία επίσης θα λειτουργούν, θα είναι ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του κυρίως χώρου.

Δηλαδή, και στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση δυο μέτρων και οι επιχειρήσεις καλόν είναι να έχουν φτιάξει ανάλογη σήμανση μπροστά στα ταμεία τους για να αποφεύγεται η παραβίαση αυτού του ορίου στον έλεγχο του οποίου θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί.

Δείτε τους παρακάτω πίνακες:

ΥΠΑΝΕΠ-Επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων 18.1.21 final (ΓΓΕκΠΚ)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

qΔιατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

q Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

q Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

q Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

q Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

q Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

qΜετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

qΟ  καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

q Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

q Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον  (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

qΜέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής:  Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

q Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

q Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Ειδικοί όροι λειτουργίας

qΑπόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

qΟι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

qΟι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

qΥποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

q Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

qΠροαιρετική λειτουργία  την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Χαρδαλιάς: Εξακολουθεί το lockdown

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά εξακολουθεί να ισχύει το lockdown. Δηλαδή, κυκλοφορία με sms από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Και απαγόρευση κυκλοφορίας από τι 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Συγκεκριμένα:

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

Αναφορικά με τα πρόστιμα σε συνέχεια των όσων είπε ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι θα επανεξαταστεί αν θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments