....

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΩΙΜΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Χάθηκαν πρώιμα κεράσια, αρχίζουν ζημιές σε πρώιμα βερίκοκα, να πάρει γεωπόνους ο ΕΛΓΑ | ΑγροΤύπος

 

Πολλές ζημιές από βροχοπτώσεις, παγετό και χαλαζοπτώσεις, έχουμε στην παραγωγή πυρηνοκάρπων της Μακεδονίας. 

Τα πρώιμα κεράσια έχουν μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. Ζημιές άρχισαν να φαίνονται και στις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων αν και ο Κανονισμός αναφέρει ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ για βροχοπτώσεις πριν τις 15 Μαΐου (ο Οργανισμός καλύπτει μόνα τα κεράσια και τα μούσμουλα).  

Ήδη έχουμε κάνει αναφορά στις μεγάλες ζημιές που έχουμε στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών που δεν πρόλαβαν καν να συγκομιστούν λόγω του σκισίματος των καρπών από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Τσολάκης, κερασοπαραγωγός από την Αριδαία, «στις πρώιμες ποικιλίες (Μπουρλά κ.α.) οι ζημιές είναι μεγάλες. Οι βροχές έσκισαν την σάρκα του καρπού και τα κεράσια είναι μη εμπορεύσιμα. Αν σε ένα δέντρο έχουμε ζημιά σε ποσοστό 80% ο παραγωγός δεν μπορεί να κάνει συγκομιδή γιατί δεν είναι δυνατόν να κάνει επιλογή. Άρα μιλάμε για ολική καταστροφή. Όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και για τις επόμενες ποικιλίες. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις για ακόμη δύο ημέρες τότε θα έχουμε ζημιά και στις μεσοπρώιμες ποικιλίες (Τσολακέικα κ.α.). Όταν αλλάζουν χρωματισμό τα κεράσια είναι ευαίσθητα στις βροχοπτώσεις. Αν ο καιρός βοηθήσει και υπάρχει παραγωγή η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες θα ξεκινήσει από τις 20 έως 25 Μαΐου».

Ζημιές όμως έχουμε και στα βερίκοκα που η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, «όσες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων είναι στο στάδιο της ωρίμανσης (πρώιμες) οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σκασίματα και μεταχρωματισμούς. 

Επίσης μειωμένη είναι η παραγωγή στα βερίκοκα που πάνε για μεταποίηση λόγω των καιρικών συνθηκών που είχαμε την Άνοιξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένουμε μείωση σε ποσοστό που θα φτάνει έως και 70%. Επίσης και τα δαμάσκηνα θα επηρεαστούν από τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου και αναμένουμε μείωση της παραγωγής τους».

Η Προϊσταμένη του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα κεράσια και θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις. Όμως εκτός από τα κεράσια υπάρχουν ζημιές από τον φετινό παγετό στα βερίκοκα και στα υπερπρώιμα ροδάκινα. Επίσης οι χαλαζοπτώσεις του Απριλίου έχουν κάνει ζημιές σε όλα τα φρούτα.

Έχει ενημερωθεί η κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ ότι το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και θα πρέπει να προσληφθούν γεωπόνοι εκτιμητές. Τον Μάρτιο του 2023 είχαν βγει οι λίστες με τις προσλήψεις Γεωπόνων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Ελπίζουμε να έρθουν σύντομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».  

 

Άσχημα ξεκίνησε η χρονιά για τους παραγωγούς κερασιών λόγω των βροχοπτώσεων που δημιουργούν ζημιές στις κυριότερες περιοχές καλλιέργειας.

Στην Φθιώτιδα οι κερασοπαραγωγοί στους πρόποδες του βουνού της Οίτης της κοιλάδας του Σπερχειού, στα χωριά Γοργοπόταμο, Kωσταλέξι και Φραντζή , αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Η περιοχή λόγω του μικροκλίματος αποτελεί την πρωιμότερη ζώνη της χώρας όσον αφορά τα κεράσια.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιλτιάδης Ζιάκας, παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Κερασοπαραγωγών Κοιλάδας Σπερχειού, «μετά τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή Φραντζή και Γοργοποτάμου, η παραγωγή κερασιού στην περιοχή μας αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα σχίσματος και καρπόπτωσης του προϊόντος. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ολική καταστροφή 100% σε όλες τις πρώιμες ποικιλίες, δηλαδή early bigi, early lorry, burlat και sweet early.

Από τις 2 Μαΐου ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει η συγκομιδή κερασιών στην περιοχή, με την ζήτηση να είναι αυξημένη και τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, από 8 έως 9 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί που είχαν κάνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα με το που ξεκίνησε η συγκομιδή βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή.

Αν συνεχίσουν οι βροχοπτώσεις τότε θα δημιουργήσουν ποιοτικά προβλήματα (σκίσιμο σάρκας) και στις επόμενες ποικιλίες (early star, grace star, τσολακέικα, sambrina, black star, lapin). Όταν τα πράσινα κεράσια αρχίσουν να αποκτούν χρωματισμό τότε είναι ευαίσθητα στις βροχοπτώσεις. 

Οι δηλώσεις ζημιάς θα γίνονται μέχρι 19 Μαΐου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Όμως οι αποζημιώσεις δεν δίνονται σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών που δίνει η αγορά για τα πρώιμα κεράσια της περιοχής».

Στον κάμπο Γιαννιτσών, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, «οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών, που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής και ωρίμανσης. Τα κεράσια έχουν υποστεί σκίσιμο λόγω της έντονης βροχόπτωσης και είναι μη εμπορεύσιμα. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις θα αρχίσουν να έχουν πρόβλημα και οι μεσοόψιμες και όψιμες ποικιλίες.

Πάντως η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς είναι μεγάλη γιατί οι συγκεκριμένες πρώιμες ποικιλίες έχουν πάντα υψηλές τιμές παραγωγού. Η συγκομιδή ξεκίνησε με τιμές από 8 έως 9 ευρώ το κιλό αλλά στη συνέχεια διακόπηκε λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών».

 

Παϊσιάδης Σταύρος

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments