....

ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ 60 ΕΚ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Από αύριο αναμένεται να ξεκινησει η πίστωση των 60 εκατ. για τις αποζημιώσεις παγετού. Τα χρήματα να αναμένεται ότι θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτων.

Όπως έγραψε η Agrenda, η πίστωση μέσα στα επόμενα 24ωρα είναι η οδηγία Λυκουρέντζου προς τους διοικητικούς του οργανισµού, µετά και την υπογραφή του κονδυλίου 60 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, διαβεβαίωσε προ ολίγων 24ώρων στελέχη της Κοινοπραξίας ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας ότι έως το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Αυγούστου τα ποσά θα είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς προς ανάληψη. Όπως μεταφέρουν άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διεργασίες στον ΕΛΓΑ, πλέον η ολοκλήρωση της διαδικασίας πίστωσης, εναπόκειται στον μηχανισμό των τραπεζών.
Η πρώτη φάση των πληρωµών, θα αφορά µόνο τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαµάσκηνα, βερίκοκα και κεράσια – εκτός από κεράσια Ηµαθίας και Πέλλας) και µόνο τις περιοχές στις οποίες η ζηµιά από τον τελευταίο παγετό (9 και 10 Απριλίου) ήταν γενικευµένη, όπως τις Περιφέρειες Ηµαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, εποµένως δεν υπήρξαν εξαιρέσεις, δηλαδή φάρµες που δεν είχαν ζηµιά, τουλάχιστον σε ποσοστό που να καλύπτει την προκαταβολή.

Σχετικά µε τα ποσά που έχουν λαµβάνειν οι αγρότες, υπενθυµίζεται ότι για µέσο όρο ποσοστού ζηµιάς 80% θα δοθεί προκαταβολή 180 ευρώ το στρέµµα για βιοµηχανικό βερίκοκο, συµπύρηνο και επιτραπέζιο ροδάκινο, 300 ευρώ το στρέµµα για το επιτραπέζιο βερίκοκο, 230 ευρώ το στρέµµα για το δαµάσκηνο, 420 ευρώ το στρέµµα για τα κεράσια (πλην Πέλλας και Ηµαθίας) και 240 ευρώ το στρέµµα για τα νεκταρίνια.

Αντίστοιχα, για µέσο όρο ποσοστό ζηµιάς 65%, η προκαταβολή ορίζεται στα 135 ευρώ το στρέµµα για το βιοµηχανικό βερίκοκο, το συµπύρηνο και το επιτραπέζιο ροδάκινο, στα 230 ευρώ το στρέµµα το επιτραπέζιο βερίκοκο, στα 170 ευρώ το στρέµµα το δαµάσκηνο, στα 175 ευρώ το στρέµµα το νεκταρίνι, ενώ το κεράσι δεν θα πάρει κάτι.

Πάντως πρέπει να σηµειωθεί και η έντονη δυσαρέσκεια των παραγωγών, δεδοµένου ότι εκτός της πρώτης δόσης των προκαταβολών µένει ένα µεγάλο φάσµα καλλιεργειών όπως ακρόδρυα και κυρίως αµύγδαλα, αµπελοειδή, αχλάδια κ.α. τα οποία ενδεχοµένως να µην εµπίπτουν στον ίδιο κανόνα γενίκευσης, ωστόσο, σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον, οδηγούνται σε µηδενική παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό αδικείται τελικά, ένα πολύ µεγάλο φάσµα καλλιεργητών οι οποίοι και τεράστια ζηµιά έχουν υποστεί και την καλλιεργητική φροντίδα θα πρέπει να συνεχίσουν, προκειµένου να υπάρξει παραγωγή την επόµενη χρονιά.

Με αυτά τα δεδοµένα η επόµενη παρτίδα πληρωµών, στην οποία και αναµένεται να συµπεριληφθούν µήλα και αχλάδια, τοποθετείται για τα τέλη Αυγούστου, αν όχι αρχές Σεπτεµβρίου. Εν τω µεταξύ παραµένουν σε εκκρεµότητα οι όψιµες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος για πληρωµή αποζηµιώσεων στην Κοµισιόν.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments