....

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ: «ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ»

Αντώνης Καφάτος: Πρόκειται για τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη, μιλώντας για τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να έχουν, οι άνθρωποι, καθώς και για τα συμπληρώματα διατροφής.

Αναλυτικά:

Αντώνης Καφάτος για συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες: «Μεγάλο λάθος η χρόνια χορήγησή τους»

«Είναι μεγάλος λάθος η χορήγησή τους για χρόνια. Όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D, πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο όποτε έχει ηλιοφάνεια για 15-20 λεπτά ημερησίως χωρίς αντιλιακό. Ωστόσο είναι σημαντικό να μεσολαβήσει μια ώρα πριν πάει κάποιος για κολύμπι γιατί η προβιταμίνη που παράγεται ξεπλένεται από το δέρμα όταν μπεις στο νερό».

Αντώνης Καφάτος: «Βιταμίνες για 4-5 εβδομάδες

«Οι βιταμίνες, αν χρειάζονται, πρέπει να λαμβάνονται για 4-5 εβδομάδες και όχι περισσότερο. Η χρόνια χορήγηση είναι καταστροφική για την υγεία. Η ισορροπημένη διατροφή με φρέσκα εποχιακά προϊόντα εξασφαλίζει στον οργανισμό μας όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται».

 

Αντώνης Καφάτος: «Καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής»

«Οι ακόλουθες συνήθειες, εξασφαλίζουν καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό 15-20 λεπτά ημερησίως. Εποχιακά φρούτα 4-5 την ημέρα και 4 φλιτζάνια λαχανικά, δύο ωμά, δύο μαγειρεμένα. Διατροφή με όσπρια και λαχανικά και ελαιόλαδο 50-100 γραμμαρίων αν δεν έχουμε πρόβλημα βάρους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέλι με καρύδια αν νιώσουμε την ανάγκη για γλυκό. Γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα) τις μισές ημέρες του χρόνου. Κοτόπουλο, κουνέλι, ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα».

Αντώνης Καφάτος: «Τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά»

«Ισορροπημένη διατροφή προσφέρει το πρόγραμμα της νηστείας όλο τον χρόνο ακόμη και για τα παιδιά ηλικίας από 4-5 ετών. Δεν είναι δύσκολο να τα ακολουθούμε όλα αυτά και να περπατάμε μισή ή 1 ώρα κάθε μέρα. Στο δικό μου σπίτι, όλα αυτά είναι τρόπος ζωής.

Χθες, πήγα στη λαϊκή για να αγοράσω φρέσκα προϊόντα εποχής. Πήρα πορτοκάλια, μανταρίνια, μπρόκολο, κουνουπίδι και σολωμό. Θα μαγειρέψουμε το ψάρι ψητό, θα βράσουμε το μπρόκολο, θα φάμε ρεβίθια που έχει ετοιμάσει η γυναίκα μου και θα είμαστε υπερευχαριστημένοι από αυτό το γεύμα.

Τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρουμε ή ότι κάτι στερούμαστε. Το αντίθετο μάλιστα».

Απόσπασμα από συνέντευξη στην εφημερίδα Πατρίς

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments