......

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΠ –ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ


Την εξίσωση της αξίας δικαιωµάτων ανάµεσα στους αγρότες εντός της ίδιας περιφέρειας ενίσχυσης (αροτραίες, δενδρώδεις, βοσκοτόπια) µέσα στα δύο επιπλέον χρόνια που θα διαρκέσει η ΚΑΠ, ζήτησαν επίµονα οι ευρωβουλευτές, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα για µία πλήρη εξωτερική σύγκλιση µετά το 2023. Ευρωβουλευτές που συµµετείχαν στη συζήτηση για τον µεταβατικό κανονισµό της τρέχουσας περιόδου την Μεγάλη Τετάρτη, ζήτησαν συγκεκριµένα τη µετάβαση προς µία ενιαία τιµή (κατάργηση ιστορικών δικαιωµάτων) να καταστεί υποχρεωτική, καθώς η Κοµισιόν στον προτεινόµενο κανονισµό την προωθεί ως προαιρετική. Εκτιµάται, πως αυτό το πρώτο ξεκαθάρισµα της εσωτερικής σύγκλισης που προωθούν ευρωβουλευτές θα δώσει ουσιαστικά την αφορµή για πιο γενναίες πρωτοβουλίες στα κείµενα της νέας ΚΑΠ σχετικά µε την αξία δικαιωµάτων µεταξύ των κρατών-µελών, παρέχοντας επιπλέον έρεισµα σε όσους ζητάνε και την εξωτερική σύγκλιση, µε τη λογική ότι οι ενισχύσεις δεν θα είναι επιδοµατικές αλλά θα δίνονται µε όρους επιχειρηµατικούς.http://www.steico.gr/

Να σηµειωθεί εδώ, πως η αξία των φετινών δικαιωµάτων (ΟΣ∆Ε 2020) θα καθοριστεί µε βάση τον συγκεκριµένο µεταβατικό κανονισµό, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην εγκύκλιο για τις φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε. Η επίµαχη τροπολογία που καταθέτει πλήθος ευρωβουλευτών αναφέρει συγκεκριµένα:

«Για να συνεχιστεί η διαδικασία προς µια πιο δίκαιη κατανοµή των άµεσων ενισχύσεων, τα κράτη µέλη θα πρέπει να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019. Θα πρέπει να κοινοποιούν ετησίως την απόφασή τους για το επόµενο έτος».

Προσπάθεια από την γενική εισηγήτρια των τροπολογιών Έλσι Κατάινεν (Φινλανδία) θα γίνει να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και τα ψηφίσµατα από το Ευρωκοινοβούλιο µέχρι το τέλος Απριλίου, ώστε µετά να ξεκινήσουν οι τριµερείς διαπραγµατεύσεις ώστε να οριστεί το τελικό κείµενο.

 

Γιώργος Κοντονής

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments