....

ΚΑΤΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΕΔΕΣΣΑΣ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Σε απόσταση 29 χιλιομέτρων από την Έδεσσα και 38 χιλιόμετρα μακριά από την Πτολεμαΐδα βρίσκεται το Κάτω Γραμματικό.

Το ιστορικό χωριό της Πέλλας είναι χτισμένο στα 820 μέτρα υψόμετρο και το σίγουρο είναι ότι θα σας κερδίσει από την πρώτη φορά που θα το επισκεφτείτε.

Στο Κάτω Γραμματικό υπάρχουν 130 μόνιμοι κάτοικοι, που ελαττώνονται χρόνο με το χρόνο λόγω της ανεργίας. Όσοι μένουν εκεί ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το όνομα του χωριού είναι συνδεδεμένο με έναν μύθο. Αυτός ο μύθος λέει πως εκεί παλιά κατοικούσε ένας μπέης. Η κόρη του ερωτεύτηκε τον γραμματικό του χωριού και όταν αυτός αρνήθηκε να την παντρευτεί τον κρέμασαν στον πλάτανο. Ο πλάτανος αυτός, αν και το χωριό κάηκε δύο φορές, στέκει μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει πάθει το παραμικρό.

Τα σπίτια του χωριού είναι χαμηλά, πετρόχτιστα, με κεραμίδια. Είναι διάσπαρτα χτισμένα μέσα στο χωριό ανάμεσα σε πολλά δέντρα και καλλιέργειες.

Ο περίπατος σας εκεί θα σας ηρεμήσει και θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους του αλλά και να φωτογραφήσετε τις γραφικές γωνιές του.

Στο κέντρο του χωριού θα δείτε και την προτομή του Πατριάρχη Χρύσανθου, που κατάγεται από εκεί.

Το παλαιό δημοτικό σχολείο του χωριού, που αποτελούσε ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και έχει ανακαινιστεί δύο φορές στο πέρασμα των χρόνων.

Στο χωριό υπάρχουν μικρές τεχνητές λίμνες και πολλά ξωκλήσια.

Έχει ενδιαφέρον: Αξίζει να δείτε τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου και τον μεταβυζαντινό επίσης, τετράπλευρο τουρκικό πύργο.

Τι να δοκιμάσουμε: Οι κάτοικοι του χωριού είναι γνωστοί στην περιοχή για την παραγωγή κερασιών, ροδάκινων, σιτηρών και καλαμποκιού.http://www.mariailiaki.gr/wp-content/uploads/2019/03/%CE%9A%CE%AC%CF%84%CF%89-%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-10.jpg

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments