ΤΟ «ΚΑΥΤΟ» ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γιατί έρχεται στην Ελλάδα ο Νο 2 της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Μισό χρόνο μετά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιαν Γκερτ Κούπμαν επανέρχεται στην Αθήνα για τις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με τις επίμαχες ρυθμίσεις να είναι έτοιμες για κατάθεση στη Βουλή στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Την ώρα που η Αθήνα θα φιλοξενεί την «Πρωταπριλιά» το άτυπο Eurogroup, στην Ελλάδα θα βρίσκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές για την υλοποίηση της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο αναπληρωτής γενικός δ/ντής της διεύθυνσης, Γιαν Γκερτ Κούπμαν θα έχει συναντήσεις με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Σε συνεννόηση για το νομοσχέδιο
Σημείο «τριβής» αποτελούσε εδώ και μήνες η ρύθμιση που θα έρθει τελικά στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, η οποία θα καθορίζει το πώς θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου πρωτίστως της Eurobank και δευτερευόντως των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών. Ο ρόλος του ΤΧΣ που κατέχει το 90% των μετοχών της Eurobank βρίσκεται στο επίκεντρο για μια ακόμα φορά, ενώ υπήρχαν προστριβές και διαφωνίες ακόμα και σε υψηλό τραπεζικό και πολιτικό επίπεδο.
Η Ευρώπη πιέζει η αύξηση κεφαλαίου της εν λόγω τράπεζας, να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ η τρόικα πίεζε συνεχώς, το ΤΧΣ να μην συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Eurobank. Θυμίζουμε ότι μετά τα τεστ αντοχής της Blackrock, προέκυψαν ανάγκες ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Το θέμα, λοιπόν, ήταν αν το ΤΧΣ θα λειτουργήσει ως «εγγυητής» της ΑΜΚ της Eurobank ή αν θα είχε πιο ενεργό ρόλο και παράλληλα εξεταζόταν αν θα καταγράψει απώλειες, λόγω της συμμετοχής της στην τράπεζα.
Σε τιμές αγοράς
Η τελική συμφωνία φέρεται να προβλέπει αύξηση κεφαλαίου σε τιμές αγοράς, όπερ σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα σημειώσει σημαντικές απώλειες. Στην προηγούμενη αύξηση, το Ταμείο είχε μετάσχει στα 1,54 ευρώ / μετοχή, ενώ σήμερα η τιμή της μετοχής βρίσκεται λίγο πάνω από τα 0,40 ευρώ.
Σε περίπτωση που τελικά, επικρατήσει αυτό το σενάριο, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να καλύψουν την αύξηση, με στόχο η συμμετοχή του δημοσίου μέσω του ΤΧΣ, θα πέσει από το 95% στην περιοχή του 30%.
Σχόλια - Facebook Comments