....

ΚΕΡΑΣΙΕΣ, ΜΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΤ΄ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

Το ΥπΑΑΤ πήρε το ΟΚ από το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, ώστε να μην έχει προβλήματα... τύπου πακέτου Χατζηγάκη.

Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της διοίκησης του ΕΛΓΑ στον ΑγροΤύπο, έχει ξεκινήσει η διαδικασία με το ΔΣ του Οργανισμού της Δευτέρας να συζητά, όπως και αποκαλύψαμε, σε πρώτη φάση την κατάσταση.

Στο ΔΣ συμμετείχαν και οι επικεφαλής περιφερειακών καταστημάτων του ΕΛΓΑ, από τα οποία η κεντρική διοίκηση έχει έγκαιρα ζητήσει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών, που καλύπτονται από τον Κανονισμό, αλλά κι εκείνων που δεν καλύπτονται.

Μεγάλο πρόβλημα όπως έχει γράψει πρώτος ο ΑγροΤύπος αντιμετωπίζουν εκτός των παραγωγών ορισμένων πρωιμανθών ποικιλιών κερασιών, μήλων κ.λπ. και χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές από όλη τη χώρα. Ο ΑγροΤύπος έγκαιρα ανέδειξε τις ζημιές αυτές (δείτε εδώ και εδώ), οι οποίες τώρα με την καρπόδεση σε εξέλιξη ή την καρποφορία, είναι και πολύ εμφανείς. Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε τεράστιο είναι και το πρόβλημα στην ανθοφορία - καρπόδεση της Κρήτης, μιας κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικής ζώνης, αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αμφιλοχία), που δίνει το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής σε Καλαμών και Κονσερβολιά, υποστηρίζοντας τις εξαγωγές της χώρας.

Όπως λέει ξανά στον ΑγροΤύπο για παράδειγμα ο γεωπόνος - ελαιοπαραγωγός από την περιοχή της Αμφιλοχίας, κ. Παναγιώτης Στούπας, οι ζημιές από τις εναλλαγές της θερμοκρασίας στις Καλαμών, αλλά και τους παγετούς, είναι πλέον πολύ εύκολα οφθαλμοφανείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες τώρα από τον ΕΛΓΑ, η όλη διαδικασία τώρα άρχισε, δεν έχει δοθεί κάποια κατεύθυνση στα περιφερειακά καταστήματα του οργανισμού ακόμα για το πώς θα γίνουν οι δηλώσεις για τις ζημιές εκτός κανονισμού, καθώς αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία και κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το σίγουρο πάντως είναι πως η πολιτεία εδώ δεν προτίμησε να πάει σε ένα μοντέλο γρήρορων αποζημιώσεων, τύπου Ιανού, όπως έκανε με την Θεσσαλία. Βέβαια, ως προς αυτό από τον ΕΛΓΑ, λένε πως ο οργανισμός, έχοντας σε μεγάλο βαθμό εξοφλήσει τις ζημιές του 2020 και μην έχοντας εισπράξει τις εισφορές για το 2021, είναι πιεσμένος οικονομικά.

Νεότερα για το θέμα αναμένει ο αγροτικός κόσμος σύντομα, καθώς σε πολλές περιοχές, ίδιως με ελιές, προέρχεται από δυο και τρεις κακές χρονιές, με αποτέλεσμα να μην έχει όχι μόνο για τις καλλιεργητικές ανάγκες, αλλά και τα προς το ζην.

350 εκ. ευρώ ζητά η Ελλάδα από ΕΕ για αποζημιώσεις παγετού, Αύγουστο προκαταβολές λέει ΥπΑΑΤ

Το ΥπΑΑΤ κατέθεσαι αίτημα προς την ΕΕ για να λάβει κονδύλι 350 εκατ. ευρώ για να πληρώσει αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από τους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Στα προϊόντα που επλήγησαν από τους παγετούς περιλαμβάνονται και τα σύκα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, Αλέξανδρος Κολιοβασίλης, «είχαμε συνάντηση με υπουργό κ. Λιβανό για το θέμα των αποζημιώσεων λόγω του παγετού, την Τετάρτη (2/6), στο ΥπΑΑΤ. Στις 15 Φεβρουαρίου είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες στην Αττική. Επίσης στις 25 Μαρτίου χιόνισε και την επόμενη ημέρα είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στα σύκα της περιοχής. 

Έγιναν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ αλλά μας ενημέρωσαν ότι από το 2011 ο Οργανισμός δεν καλύπτει ζημιά στο φύλλωμα. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθούμε μέσω de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας). Ο κ. Λιβανός μας τόνισε ότι θα αποζημιωθούν οι ζημιές από τον παγετό. Εκτιμά ότι αν όλα πάνε καλά η προκαταβολή θα καταβληθεί στους παραγωγούς μέσα στον Αύγουστο. Μόνο για τα φρέσκα σύκα θα χορηγηθεί κονδύλι 350.000 ευρώ».

Στη συνάντηση με τον υπουργό παρευρέθηκαν ακόμη ο δήμαρχος Μαρκόπουλου κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Κολιοβασίλης.  

Αιτήσεις για ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί αναμένουν ενημέρωση για αποζημιώσεις παγετού

Οι παραγωγοί θα μπορούν να κάνουν κατάθεση δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ, ώστε να διεξάγει τις σχετικές εκτιμήσεις, για ζημιές που δεν καλύπτονται σήμερα από τον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού.

Αυτό αποφασίστηκε στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ασφαλιστικού φορέα, τη Δευτέρα (31 Μαΐου) και αφορά καλλιέργειες που επλήγησαν από τους παγετούς.

Ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει με ακρίβεια τις ζημίες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και θα τις εξατομικεύσει, ενώ για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν, όπως διευκρινίζεται, οι πόροι θα καλυφθούν από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, «δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι συγκεκριμένες ζημιές θα αποζημιωθούν μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων - ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Είναι πιθανόν να αποζημιωθούν μέσω άλλων πηγών του προϋπολογισμού μετά από την άδεια της ΕΕ». 

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν δύο μηχανισμοί που μπορούν να χορηγήσουν αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό. Ο ένας είναι μέσω ΚΟΕ (ΠΣΕΑ) από τον ΕΛΓΑ και ο άλλος είναι μέσω de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πάντως μπορεί να υπάρξει τροποποίηση - την οποία ακόμη δεν την έχουν ενεργοποίηση - με την οποία θα μπορούν να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ ενισχύσεις ΚΟΕ μέσα στην ίδια χρονιά (2021).

Βέβαια έχουμε φτάσει 3 Ιουνίου και ακόμη περιμένουμε να ακούσουμε την επίσημη ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον τρόπο που θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό. Μας είχαν πει ότι μέχρι τέλος του προηγούμενου μήνα (Μάιος) θα μας έλεγαν για το πότε θα πληρωθούν προκαταβολές και πότε θα υπάρξει η εξόφληση.

Επίσης οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στην περιοχή της Μακεδονίας έχουν προβληματίσει τους παραγωγούς της περιοχής για την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Αντιχαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ στην περιοχή».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments