....

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

Ξεκίνησε το Φαραωνικό Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο – Γεώτρηση στα 2.000 μέτρα στην κορυφή «Χαμίτη» καταγγέλλει το SOS Bέρμιο, φόβοι για τον υδροφόρο ορίζοντα και απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

 


 

Γράφει ο Βαλάντης Λιόλιος

 

Ξεκίνησε η κατασκευή του Φαραωνικού Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο από την 1η Ιουνίου , καθώς ήδη μηχανήματα της Αιολικής Βερμίου και συνεργαζόμενων εταιριών, διανοίγουν δρόμους μέχρι την κορυφή «Τσανακτσή», ενώ σύμφωνα με καταγγελίες μελών του SOS Βέρμιο αλλά και πολιτών της Νάουσας,   γεωτρύπανα κάνουν γεωτρήσεις  στα 2000 περίπου  υψόμετρο στην περιοχή «Χαμίτη», δηλαδή ουσιαστικά στην κορυφή του Βερμίου.

Θυμίζουμε πως πριν από λίγο καιρό, το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας σε συνεδρίαση του, αποφάσισε την απόρριψη αιτήματος πολιτών και φορέων της Νάουσας για προσφυγή στο ΣΤΕ με ψήφους 12 υπέρ, 12 κατά και αποχής δημοτικών συμβούλων από την ψηφοφορία του θέματος.

 

Κλιμακώνουν  τις κινητοποιήσεις το SOS Βέρμιο και πολίτες

Οι εξελίξεις αυτές συζητήθηκαν σε συγκέντρωση μελών του SOS Βέρμιο και πολιτών το βράδυ της Τετάρτης, όπου μετά από συζήτηση, προβληματισμό και παράθεση θέσεων και προτάσεων αποφασίστηκε η άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενάντια στη δημιουργία του Φαραωνικού Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο.

 

Έγγραφη καταγγελία στο Α.Τ. Νάουσας και στο Δασαρχείο

Στην αρχή της συγκέντρωση, ο Γιώργος Κασαπίδης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα τελευταία γεγονότα αλλά και για τις προσπάθειες που έχουν γίνει, καθώς με τη συμβολή του δικηγόρου Γρηγόρη Μαρκοβίτη, υπήρξε έγγραφη καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας και στο Δασαρχείο, με την οποία ζητάνε να μάθουν, από ποιους γίνονται οι εργασίες στις περιοχές «Τσανακτσή» και «Χαμίτη», αν υπάρχουν οι αντίστοιχες άδειες και μελέτες και αν δεν υπάρχουν τι έχουν κάνει οι συγκεκριμένες υπηρεσίες για την αποτροπή των εργασιών, δηλαδή των διανοίξεων δρόμων και των γεωτρήσεων. «Φτάσανε ήδη στο Χαμίτη και κάνουν γεώτρηση για να βρουν νερό και να ξεκινήσουν τις εργασίες, να γίνει εργοτάξιο εκεί και να τσιμεντάρουν το χώρο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο υπήρξε παρέμβαση από πολίτη και έντονος προβληματισμός για τον υδροφόρο ορίζοντα του Βερμίου καθώς εκεί βρίσκεται η φυσική πηγή «Μαύρη Πέτρα». Σύμφωνα πάντως με το Δασαρχείο Νάουσας όπως ειπώθηκε, υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες και οι 11 γεωτρήσεις θα είναι επιφανειακές στο πλάσιο  της εκπόνησης γεωτεχνικής  μελέτης.

 

Η απόφαση γαι τις γεωτρήσεις

 

 

 

 

 

 

«Νερό στη βρύση ή ανεμογεννήτριες;»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δικηγόρος Γρηγόρης Μαρκοβίτης , ο οποίος ήταν κάθετος τονίζοντας πως δεν πρέπει να επιτραπούν  επ΄ ουδενί  οι γεωτρήσεις και οι τεράστιες διανοίξεις δρόμων στην κορυφή του Βερμίου, βάζοντας και αυτός στο τραπέζι τον κίνδυνο για τον υδροφόρο ορίζοντα και λέγοντας χαρακτηριστικά «Νερό στη βρύση ή ανεμογεννήτριες;».

Πρότεινε να ξαναμπεί το θέμα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και να συζητηθεί άμεσα έτσι ώστε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος να τεθούν προ των ευθυνών τους.

 

«Τηρείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;»

Ο Λάζαρος Τούρας από την πλευρά του πρότεινε  να δημιουργηθεί μια ομαδα ατόμων η οποία με φυσική παρουσία στο βουνό θα επιβλέπει αν οι εργασίες ακολουθούν τα δεδομένα της μελέτης Περ. Ορων. «Δεν έχει ιδέα ο κόσμος τι γίνεται. Πρέπει μια ομάδα μαζί με δικηγόρους να προσπαθήσει να διερευνήσει επί  τόπου αν τηρείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», τόνισε.

 

Μετά από έντονη συζήτηση και παράθεση απόψεων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα να γίνει προσπάθεια να ξαναμπεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας, να υπάρξει φυσική παρουσία πολιτών και φορέων εκεί που πραγματοποιούνται οι εργασίες και προσπάθεια να αποτραπούν, να διοργανωθεί νέο παναουσαικό συλλαλητήριο και να υπάρξει κινητοποίηση  και στο δημαρχείο αλλά ακόμη και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments