....

ΚΚΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

 

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την απόφαση της ΡΑΕ να αφαιρέσει από το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ την Ημαθία και την Πέλλα, εξελίσσεται μια «κωμωδία» σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Πρωταγωνιστές οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά οι εκλεγμένοι τους στην Τοπική Διοίκηση που «διαμαρτύρονται» για αυτόν τον αποκλεισμό. 

 

Να θυμίσουμε ότι για την σύνδεση της περιοχής στο δίκτυο φυσικού αερίου γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά τα προηγούμενα χρόνια συνδέοντας την με ένα άλλο "σπουδαίο αναπτυξιακό έργο" με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες όπως διαφήμιζαν οι κυβερνήσεις, εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση και η εταιρεία, αυτό του αγωγού ΤΑΠ που διασχίζει την περιοχή μας.

Κι όμως η σύνδεση των νομών μας με το δίκτυο φυσικού αερίου έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα μεγάλα έργα που χρόνια τώρα προεκλογικά «υπόσχονται» στον λαό της περιοχής, αλλά ποτέ δεν υλοποιούνται όπως η σύνδεση με την  Εγνατία οδό  του  κάθετου  άξονα  Έδεσσας - Βέροιας, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, η ολοκλήρωση της εθνικής οδού Έδεσσας- Θεσσαλονίκης, η υλοποίηση των έργων που αφορούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα της περιοχής κ.α.

Για τους εργαζόμενους της περιοχής πρέπει να είναι καθαρό πως η κυβέρνηση της ΝΔ ως συνεχιστής των προηγούμενων κυβερνήσεων, βαδίζει στον ίδιο δρόμο που επιτάσσει η ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο για περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που σημαίνει κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους που θα την εμπορεύονται, φθηνή ενέργεια για τους εργοστασιάρχες και πανάκριβη για το λαό.

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταγμένοι  με την πολιτική που οδηγεί στην απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας με το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ. Είναι η ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει την ολοκλήρωση του δικτύου για φυσικό αέριο  να παραμένει στις ελληνικές καλένδες και που, όταν γίνει πράξη, θα το πληρώνουμε πανάκριβα.

 

Οι εργαζόμενοι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι μικροί μαγαζάτορες της περιοχής που έχουν ανάγκη το φθηνό φυσικό αέριο, συνολικά όλος ο λαός της περιοχής, δεν έχουν κανένα συμφέρον να τοποθετηθούν στη μια ή την άλλη πλευρά, αυτού του άθλιου παιχνιδιού που για ακόμα μια φορά παίζεται στην πλάτη του.

Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί δραστικά το κόστος πρόσβασης σε Ενέργεια για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής μας, αν φύγει από τη μέση το κριτήριο του κέρδους και η εμπορευματοποίηση του αγαθού αυτού.

Η χρήση του φυσικού αερίου προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μέσα από έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα εξασφαλίζει φθηνή πρόσβαση στην κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Μόνο χαράσσοντας έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και των υποδομών, με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μόνον τότε τέτοια έργα μπορεί να αξιοποιούνται για τη λαϊκή ευημερία. Σε αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, τις πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής Ενέργειας να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Διεκδικούμε:

  • Την άμεση σύνδεση των νομών μας με το δίκτυο φυσικού αερίου.
  • Την αξιοποίηση του φυσικού αερίου με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ΣΔΙΤ και απευθείας αναθέσεις σε επιχειρήσεις.
  • Την πρόσβαση του λαού σε φθηνή θέρμανση. Δωρεάν σύνδεση για όλους στο σχεδιαζόμενο δίκτυο φυσικού αερίου οικιακής χρήσης και παράλληλα μέτρα στήριξης των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

                  Το Γραφείο Τύπου

                                                                          της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments