....

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΛΑΣ-ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΛΑΣ-ΗΜΑΘΙΑΣ

    Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες από τους επαναλαμβανόμενους παγετούς, αλλά και η πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε τους δυο Νομούς, έχει φέρει τους αγρότες των Νομών σε απόγνωση. Η απουσία ουσιαστικών δεσμεύσεων από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ, δημιούργησε την ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία ακόμη κοινή σύσκεψη, στον προαύλιο χώρο του πρώην δημαρχείου Μακροχωρίου Ημαθίας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.  Μεταφέρθηκε η αγωνία των συναδέλφων, μιας και η καταστροφή σε αρκετές καλλιέργειες είναι ολική.  Ανησυχούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα, πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς πρόκειται κυρίως για δενδρώδεις καλλιέργειες, που παρά την καταστροφή πρέπει να συνεχίσουμε όλες τις απαραίτητες εργασίες στο χωράφι (ποτίσματα, ψεκασμοί κλπ), χωρίς να περιμένουμε έσοδα από την παραγωγή μας.
    Η παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας από αντιπροσωπείες Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συλλόγων που προηγήθηκε, η μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία  στην Πέλλα (21 Απρίλη), αλλά και οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν στην Ημαθία, δείχνει το μέγεθος της αγωνίας των παραγωγών, αλλά και την έκταση του προβλήματος. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , και τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματά μας. Μετά το Πάσχα, οι αγροτικοί σύλλογοι Ημαθίας & Πέλλας, θα πραγματοποιήσουμε νέα σύσκεψη όπου θα παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημίας σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, κεράσια, αμπέλια κλπ) ανεξάρτητα από το βλαστικό στάδιο που βρίσκονταν (ανθοφορία, φούσκωμα οφθαλμών, καρπόδεση, καρποφορία), καθώς και σε όλες τις αροτρέες καλλιέργειες και κηπευτικών.

Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με την μορφή προκαταβολής στο 50% της ασφαλιζόμενης αξίας ανά καλλιέργεια, βάση της δήλωση ζημίας(στρεμματικά), και όχι με τη δήλωση ΟΣΔΕ 2021, που αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία.

Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους, και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Πάγωμα των οφειλών των αγροτών, των οποίων επλήγησαν οι παραγωγές τους για το τρέχον έτος 2021 προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Τράπεζες, Δήμους, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ.

Απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη υπέρ ΕΛΓΑ.

Συμψηφισμός των Ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών προς ΕΛΓΑ με την εξόφληση των αποζημιώσεων που θα δοθούν.

Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε τους Νομούς μας και για να ανταποκρίνεται σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.
    
οι Διοικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας
Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας
Αγροτικός Σύλλογος “ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ”
Αγροτικός Σύλλογος Ροδοχωρίου
Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας
Σωματείο Βιοκαλλιεργητών Πέλλας
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας “ΕΝΟΤΗΤΑ”
Αγροτικός Σύλλογος “ΟΜΟΝΟΙΑ” Κρύα Βρύση
Αγροτικός Σύλλογος Μεσημέρι-Έδεσσας


Μακροχώρι Ημαθίας, 28 Απριλίου 2021

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments