....

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ: ΘΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ "ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ"

Οι εκλογές του Μαΐου για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης έγιναν με τον νόμο του «Κλεισθένη» που ως κύριο χαρακτηριστικό του είχε την απλή αναλογική και την κουλτούρα των συνεργασιών στις τοπικές κοινωνίες. Προτού όμως εφαρμοστεί και εξευρεθούν στην πράξη οι αδυναμίες του και ενδεχόμενες παθογένειες που κάθε καινούργιο σύστημα δημιουργεί, η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται και τα ανατρέπει όλα. Μια ρύθμιση η οποία εξαλείφει την φιλοσοφία του «Κλεισθένη» περί πιο δημοκρατικής αυτοδιοίκησης και μας γυρνά σε παλαιωμένα μοντέλα τοπικής αυτοδιοίκησης .Το μοντέλο διοίκησης από δημαρχοκεντρικό μοιραία γίνεται δημαρχοπυρηνικό. Εκείνο που επίσης εγείρει ζητήματα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κοινωνίες τις ίδιες ,οι οποίες καλούνταν να συμπλεύσουν με γνώμονα το μέλλον του εκάστοτε τόπου, και με βάση αυτό να κριθούν για τις προθέσεις τους.


Παράδοξο είναι ότι ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν εκλέγει με την απλή αναλογική ο Δήμος θα κυβερνηθεί από τους λίγους. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι επιλέχθηκαν από τους ψηφοφόρους με δεδομένες τις διευρυμένες ευθύνες και αρμοδιότητες οι οποίες από 1η Σεπτέμβρη περιορίζονται, από μια άκρως αντιδημοκρατική αλλαγή. Επί της ουσίας πρόκειται για εξαπάτηση της λαϊκής βούλησης και πρωτοφανούς αλλοίωσης της εντολής των πολιτών οι οποίοι καλούνται να δεχτούν τις αποφάσεις των ολίγων και όχι των πολλών.


Επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός των πολιτών με τη θεσμοθέτηση των «συμπράξεων» των παρατάξεων με πρόφαση την κυβερνησιμότητα των Δήμων, την ίδια στιγμή που δίνεται στην παράταξη του Δημάρχου η πλειοψηφία σε όλα τα όργανα είτε προβεί σε σύμπραξη είτε όχι. Αντιλαμβανόμαστε ότι κατά αυτόν τον τρόπο θίγεται το ανώτατο όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης το Δημοτικό Συμβούλιο, το μόνο που μπορεί να εκφράσει την ετυμηγορία των πολιτών καταργώντας την έννοια της πλειοψηφίας.


Δυστυχώς γνωρίζουμε όλοι ότι οι Δήμοι και οι περιφέρειες αποτέλεσαν πρωταθλητές στη διαφθορά, οδηγώντας μαζί με την κεντρική εξουσία τη χώρα στο σημείο το οποίο βρίσκεται τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Κλεισθένης και η φιλοσοφία του εξασφάλιζαν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ελέγχου των δημοτικών διοικήσεων και περιορισμού της ασυδοσίας όπου αυτή υπήρχε. Η επαναφορά στην προτέρα κατάσταση δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σε μία περίοδο που η διαχείριση του δημοσίου χρήματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αντανακλά άμεσα στις ζωές μας.


Οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να χαροποιούν κανέναν μας ακόμα και αν λύνουν φαινομενικά ζητήματα κυβερνησιμότητας αφενός γιατί γίνονται με όρους που θυμίζουν γειτονικές χώρες, αφετέρου διότι μόνο με ευρείες συναινέσεις μπορεί μία κοινωνία να κάνει πραγματικά άλματα.


Εμείς ως Κοινωνία σε Κίνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να δεχτούμε ολιγαρχικές αλλαγές. Οι αξίες μας και οι δημοκρατικές μας αρχές αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή που θίγει την βούληση των πολλών και εμείς είμαστε ΕΔΩ για την υπεράσπιση των πολλών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments