....

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ -ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΩΔΥΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

 

Εκρηκτικό μείγμα φαίνεται ότι δημιουργούν η δικαιολογημένη έως ένα βαθμό κοινωνική δυσαρέσκεια -λόγω των νέων επώδυνων μέτρων και της διάψευσης των ελπίδων- σε συνδυασμό με μια έκρηξη λαϊκισμού και επιθέσεων εναντίον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβέρνηση, παρά την επιλογή για ψύχραιμη αντιμετώπιση των σχετικών κρουσμάτων, παρακολουθούν με ανησυχία τη διόγκωση του φαινομένου, ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο τα επεισόδια αυτά είναι υποκινούμενα. Στο παζλ έρχεται να προστεθεί και η διαρκής γκρίνια των βουλευτών που, όπως είναι φυσικό, αποτελούν τα βασικά θύματα αυτής της «οργής», αφού έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους και εμφανίζονται όλο και πιο απρόθυμοι να υποστηρίξουν δημοσίως αντιλαϊκά μέτρα, φοβούμενοι πλέον και για την προσωπική τους ασφάλεια.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα πάντως, καταγράφηκε σειρά επιθέσεων και προπηλακισμών, ακόμη και υπουργών που χειρίζονται κρίσιμα χαρτοφυλάκια, οδηγώντας σε ματαίωση προγραμματισμένες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στον Βύρωνα ομάδα αντεξουσιαστών με βασικό σύνθημα ότι τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος είναι «ανεπιθύμητα σε κάθε γειτονιά» κατέλαβαν το δημοτικό κινηματογράφο όπου θα μιλούσε ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, με αποτέλεσμα η εκδήλωση να ακυρωθεί. Αντιμέτωπος με έντονες αποδοκιμασίες εκπαιδευτικών στην Καλλιθέα, βρέθηκε και ο Ν. Φίλης, με αποτέλεσμα μετά και την ένταση που σημειώθηκε μεταξύ μελών του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητών, να μην προχωρήσει τελικώς στην προγραμματισμένη του ομιλία.

Από τη «λαϊκή οργή» δεν γλίτωσε ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος στον Βόλο με τα υβριστικά συνθήματα μελών της Λαϊκής Ενότητας και του ΕΠΑΜ. Εν μέσω αποδοκιμασιών βρέθηκε στην Καλαμάτα και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ενώ ο Π. Πολάκης κλήθηκε να αντιμετωπίσει συγκεντρωμένη ομάδα νοσηλευτών έξω από το υπουργείο Υγείας. Αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στο μνημόσυνο του Κ. Ηλιάκη τα? άκουσαν από εξαγριωμένους κατοίκους της Καρπάθου και χρειάστηκε η παρέμβαση του αδερφού του εκλιπόντος για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το σύνολο των επεισοδίων αυτών, όπως είναι φυσικό έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου, καθώς επιχειρούν να ερμηνεύσουν αν πρόκειται για κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια που πέρα από τις συνέπειες για το μέλλον της κυβέρνησης, θα μπορούσε να προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ή αν οι εμπνευστές και πρωταγωνιστές έχουν περισσότερο πολιτικά κίνητρα και κατά συνέπεια δεν εκφράζουν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για «εκδίκηση της πλατείας», υπενθυμίζοντας την περίοδο που κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν το «παρών» στις συγκεντρώσεις αγανακτισμένων απαιτώντας άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.

Εκτιμούν δε ότι στις τάξεις εκείνων που αντιδρούν υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που συνεχίζει να εμπνέεται από την αντιμνημονιακή ρητορική. Οι περισσότερο ψύχραιμοι πάντως θεωρούν ότι στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά προέρχονται από πρώην «συντρόφους» και νυν μέλη της Λαϊκής Ενότητας, που λόγω και της δημοσκοπικής καθίζησης επιχειρούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, είτε από πρόσωπα με ερείσματα στην ακροαριστερά, είτε -ακόμη- και από τους γνωστούς ταραξίες της Χρυσής Αυγής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν περνούν απαρατήρητες στο Μαξίμου και οι πιο «οργανωμένες» και μαζικές αντικυβερνητικές εκδηλώσεις, ιδίως εκείνες που συντονίζονται μέσω διαδικτύου, μια μέθοδο ιδιαίτερα προσφιλή στο παρελθόν στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα κάνει το γύρο των social media η αφίσα εκδήλωσης πολιτών, για τις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα, οι οποίοι με σύνθημα το «Παραιτηθείτε» καλούν σε «ειρηνική συγκέντρωση», όλους «όσοι ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο και δεν ανέχονται άλλο τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Το συγκεκριμένο σύνθημα μάλιστα, έχει κάνει πολλούς στο Μαξίμου να «βλέπουν» πίσω από την εκδήλωση υποστήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που όμως επισήμως δεν επιβεβαιώνεται.

 

Του Ηλία Μπενέκου

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments