....

«ΚΟΠΗΚΑΝ» ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤ/ΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων είναι ένα καυτό θέμα τον τελευταίο καιρό, με τις συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης. Φαίνεται ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πριν ένα χρόνο αγωνίζονταν να ανταποκριθούν στην αλματώδη ζήτηση, πλέον πατούν φρένο στις  ηλεκτρικές φιλοδοξίες τους.

Ο κόσμος των αριθμών

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά παρουσίασαν απότομη πτώση από την κορύφωσή τους τον Δεκέμβριο. Η μετατόπιση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως περικοπές επιδοτήσεων, αυστηρότερους κανονισμούς ή απλώς μια εποχιακή πτώση των πωλήσεων, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη σε βασικές αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Κίνα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πωλήσεις EV στη Γερμανία έπεσαν κατά περίπου 50% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, αφού η χώρα απέσυρε τις επιδοτήσεις. Παρόμοια πτώση παρατηρήθηκε και στη Γαλλία, καθώς η χώρα αυστηροποίησε τις απαιτήσεις της.

Αν και δεν έχουμε ξεχωριστά στοιχεία για τα EV και τα PHEV, τα στοιχεία της Rho Motion δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2024 πωλήθηκαν συνολικά 1,1 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα παγκοσμίως. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση 69% από τις 660.000 μονάδες που πωλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2023, παράλληλα όμως αντικατοπτρίζει μείωση των πωλήσεων κατά 26% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Τον Ιανουάριο του 2024, οι πωλήσεις των μοντέλων EV και PHEV αυξήθηκαν κατά 41% στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, αλλά σημείωσαν μείωση 14% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 29% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, αλλά μειώθηκαν κατά 32% από τον Δεκέμβριο του 2023. Στην Κίνα, οι πωλήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο, αλλά και πάλι παρουσίασαν μείωση 26% από τον Δεκέμβριο.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments