......

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤ' ΙΔΙΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κορονοϊός εκκλησία: Απόφαση γενναία για τα δεδομένα της εκκλησίας, αλλά λίγη για τα δεδομένα της πανδημίας έλαβε η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε επί ώρες. Η ΔΙΣ κάνει έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να παραμένουν στις οικίες τους, ωστόσο οι λειτουργίες της Κυριακής θα τελούνται κανονικά και η πόρτα αφέθηκε μισάνοιχτη...

Κορονοϊός εκκλησία: Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατέληξε σε σειρά αποφάσεων με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τις πολλαπλές εκκλήσεις που είχαν γίνει προς την Ιεραρχία να λάβει αυστηρά μέτρα. Η ΔΙΣ αποφάσισε να μένουν ανοιχτοί οι ναοί για κατ' ιδίαν προσευχή, ενώ κάλεσε όλους τους πιστούς σε σύνεση και να φέρονται ωσάν να είναι ήδη φορείς του ιού. Η ΔΙΣ αποφάσισε επίσης οι λειτουργίες που θα διεξάγονται στους ναούς και στις μονές, να γίνονται με τρόπο λιτό. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να ανασταλούν όλες οι λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων λειτουργιών, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί.  Επίσης, αναβάλλονται όλες οι καθημερινές λειτουργίες και τα μυστήρια, όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις. Κηδείες εντός του ναού θα τελούνται με την παρουσία μόνο του στενού περιβάλλοντος.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε νωρίτερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κατόπιν παρέστη και στη συνεδρίαση της ΔΙΣ μιλώντας προς τους ιεράρχες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μητροπολίτες κράτησαν αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα τους όπως κάθισαν στα έδρανα.


Η ανακοίνωση της ΔΙΣ

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 16 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προκειμένου να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις Της εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορωνοΐού. Στην Συνεδρία παρέστησαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των 11 Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής.

Η Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού από τον κ. Σωτήριο Τσιόδρα, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος προσκλήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου προς τον σκοπό αυτό.

Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές οι εκκλησίες για κατ' ιδίαν προσευχή – Αναβάλλονται καθημερινές λειτουργίες, γάμοι και βαφτίσεις

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση. Κατόπιν της συζητήσεως η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:

  • 1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.
  • 2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον  διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του. Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.
  • 3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.
  • 4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.
  • 5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.
  • 6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
  • 7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.
  • 8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Οι αποφάσεις αυτές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι αποτέλεσμα της κενωτικής και αγαπητικής διαθέσεως της Εκκλησίας μας και της βουλήσεώς Της να αγκαλιάσει το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν στην Πατρίδα μας.

Προτρέπει τους χριστιανούς μας κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί.

Ήδη στα Μοναστήριά μας έχει σημάνει συναγερμός αδιάλειπτης προσευχής.

Ευχή όλων μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να παράσχει ανάπαυση στους ήδη κεκοιμημένους αδελφούς μας από τον θανατηφόρο αυτό ιό και την εξ ύψους παρηγορία στους πενθούντες συγγενείς τους, δεόμεθα δε για την θεραπεία και ταχεία ανάρρωση των νοσούντων και πλήρη εξάλειψη της φοβεράς αυτής δοκιμασίας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments