....

ΚΟΥΚΑΚΙ: ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΒΟΜΒΑ 11 ΚΙΛΩΝ ΣΕ ΔΟΧΕΙΟ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ [PHOTOS]

ι λέει η Αντιτρομοκρατική για τον εκδότη Πολύκαρπο Γεωργιάδη που συνελήφθη για τη γιάφκα στο Κουκάκι - Οι εκτιμήσεις για διασύνδεση με την ΟΛΑ και τις προκηρύξεις της

 

Ολα τα υλικά για τη συναρμολόγηση βόμβας 11 κιλών, όμοια με αυτή που «κατάσχεσαν» οι αστυνομικοί από την αποτυχημένη επίθεση στο υπουργείο Εργασίας στις 11 Δεκεμβρίου του 2016, βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Ζίννη στο Κουκάκι, κάνοντας τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα υπήρχε τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα.

«Μόνο το δοχείο από ελιές που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις έλειπε για να ολοκληρωθεί η κατασκευή», λέει με νόημα στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., θέλοντας να επισημάνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης.


 

Το κεντρικό πρόσωπο είναι ένας «θεωρητικός του αναρχισμού», ένας άνθρωπος με πολυεπίπεδες γνωριμίες τόσο από τον αντεξουσιαστικό χώρο όσο και από τον ποινικό. Φίλος και συνεργός του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα και παράλληλα «στενός σύντροφος» του αρχηγού του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκου Μαζιώτη. Σκληρός αντεξουσιαστής και ταυτόχρονα εκδότης βιβλίων, άνθρωπος των γραμμάτων και συνάμα βομβιστής...

Την περασμένη Τετάρτη, ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης συνελήφθη για μία ακόμη φορά από την Αστυνομία την ώρα που είχε τελειώσει τον καφέ και έπινε την μπίρα του έξω από την αποθήκη της οδού Ζίννη στο Κουκάκι. Προηγουμένως είχε τηλεφωνήσει από πακιστανικό κινητό στην ιδιοκτήτρια της αποθήκης, ενώ κουβαλούσε καθαριστικά και σφουγγαρίστρα για να αποστειρώσει τον χώρο. Αυτό φοβήθηκαν οι αστυνομικοί και αποφάσισαν να τον συλλάβουν προτού σβήσει κάθε ίχνος που θα μπορούσε να προδώσει τα ένοχα μυστικά του.


 

Μέσα σε έναν χώρο λίγων τετραγωνικών είχε κρύψει εκρηκτικά που οι εκτιμήσεις λένε πως είναι ακριβώς όσα χρειάζονται για να συναρμολογηθεί μια βόμβα όμοια με αυτές που χρησιμοποιεί η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» στις ενέργειές της. Ο άνθρωπος που φημολογείται πως επιμελήθηκε το βιβλίο του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα με τίτλο «Αναζητώντας μια φυσιολογική ζωή» και ανέλαβε την έκδοσή του κάνει τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να πιστεύουν πως είναι ο συγγραφέας των προκηρύξεων της ΟΛΑ. Εκτιμήσεις βέβαια που πρέπει να συνδεθούν με ακλόνητα στοιχεία προκειμένου το πλάνο που, όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν σχηματίσει να μετατραπεί σε δικογραφία που θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.

Η αλήθεια είναι ότι ο 42χρονος δεν κρυβόταν. Δεν ζούσε σαν φυγάς, δεν χρησιμοποιούσε πλαστές ταυτότητες. Ομως, αν και τα τελευταία δύο χρόνια οι αστυνομικοί είχαν γίνει η σκιά του, ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης πάντα έβρισκε τρόπο να ξεγλιστρά. Γι' αυτό και δεν γνώριζαν τίποτα για τη γιάφκα στο Κουκάκι, την οποία βέβαια ενοικίασε με το όνομά του έναντι του ποσού των 50 ευρώ τον μήνα, προκειμένου, όπως είπε στην ιδιοκτήτρια, να τη χρησιμοποιεί ως αποθήκη για τα βιβλία που κατέβαζε από τη Θεσσαλονίκη.
 

IMG_9121
Οι τρεις συλληφθέντες για τη γιάφκα στο Κουκάκι οδηγούνται από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στο γραφείο του ανακριτή για να απολογηθούν

 

 
Τα στοιχεία

Ποια, όμως, είναι τα δεδομένα της υπόθεσης που αξιολογείται από τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής ως ιδιαίτερα σημαντική, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στην αντίστοιχη δικογραφία και το κατηγορητήριο;

Το ακλόνητο στοιχείο είναι ότι μέσα στη γιάφκα του Κουκακίου βρέθηκαν: επτά κυλινδρικές φύσιγγες εκρηκτικής ύλης (αμμωνίτιδα) βάρους περίπου 1.600 gr η καθεμία, 14 κοινοί πυροκροτητές, 2 ηλεκτρικοί πυροκροτητές, 2 πυροκροτητές Nonel, 1 κοινός πυροκροτητής που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό, πλήθος φυσιγγίων πολεμικού τυφεκίου Καλάσνικοφ.

Εκρηκτική ύλη δηλαδή που απαιτείται για να φτιαχτεί μια βόμβα σαν αυτές που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η ΟΛΑ, ενώ στα σπίτια των τριών συλληφθέντων, δηλαδή του Πολύκαρπου Γεωργιάδη και του νεαρού ζευγαριού, βρέθηκαν πλήθος ψηφιακών πειστηρίων, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές-tablet, φορητές μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων και 2 πιστόλια.


antitromokratiki__4_
antitromokratiki__2_




antitromokratiki__1_
antitromokratiki__3_



antitromokratiki__5_


Σε αντίθεση με τον 42χρονο, το φιλικό του ζευγάρι δεν ήταν πρόσωπα που ανήκουν στον πυρήνα των σκληρών αντεξουσιαστών. Ο 38χρονος στην ουσία εργαζόταν στον εκδοτικό οίκο που φέρεται να διαχειρίζεται ο Γεωργιάδης, χωρίς όμως να φαίνεται πουθενά, ενώ η 36χρονη σύντροφός του είχε ακουστεί στο παρελθόν για κάποια αιχμηρά σχόλια που έκανε για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό.

Ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης από τα πανεπιστημιακά του χρόνια φέρεται να είχε τραβήγματα με την Ασφάλεια. Ηταν 16 Απριλίου του 2004 όταν συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη όπου ζούσε, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες κατασκευής εκρηκτικών και εμπρησμού σε όχημα εταιρείας σεκιούριτι. Ο ίδιος, αρνούμενος το κατηγορητήριο, υποστήριξε τότε ότι η δίωξή του έγινε μόνο και μόνο επειδή ανήκε στον χώρο των αναρχικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της καταγωγής του γνωρίστηκε με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, με τον οποίο άρχισαν να έχουν επαφές. Μάλιστα θεωρήθηκε ότι έχει σχέση με την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και πάλι στις 20 Αυγούστου του 2008. Και πάλι αρνήθηκε τα πάντα, ισχυριζόμενος ότι λόγω του ότι ήταν γνωστοί βοηθούσε τον Παλαιοκώστα σε κάποιες δουλειές.

Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, αυτός είναι ο άνθρωπος που ενοικίασε το σπίτι όπου είχαν φυλακίσει τον απαχθέντα. Το δικαστήριο δεν πείστηκε από την εκδοχή του και σε δεύτερο βαθμό τον καταδίκασε σε 12 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη, αλλά τελικά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου του 2014, ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης συνελήφθη και πάλι, αυτή τη φορά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς επιχείρησε με τη φίλη του να φύγει για Βρυξέλλες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε καμία απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, με το τοπίο όσον αφορά τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί να είναι όντως θολό, μια που δεν αναφερόταν πουθενά η απαγόρευση εξόδου, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιήσει το ταξίδι του στο εξωτερικό. Εξι μήνες αργότερα συνελήφθη ξανά, αυτή τη φορά με άλλα 21 άτομα για την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, με τα γνωστά επεισόδια που έγιναν τότε στα Εξάρχεια.

Ουσιαστικά ο 42χρονος είναι ένα πρόσωπο χαρτογραφημένο και γνώριμο στην Αντιτρομοκρατική και συνεπώς δύσκολο να ενεργοποιηθεί και πάλι στο σύγχρονο αντάρτικο πόλης. Την εποχή όμως του Δεκεμβρίου του 2018, τότε που η ΟΛ.Α έβαλε βόμβα έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ  αναλαμβάνοντας με προκήρυξη την ευθύνη, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής διαβάζοντας και μελετώντας τα κείμενα έκαναν μια αποκάλυψη που τον έβαλε και πάλι στο μικροσκόπιο της ΔΑΕΕΒ.

Κείμενα του Πολύκαρπου Γεωργιάδη που έχουν αναρτηθεί σε διάφορα sites του αντεξουσιαστικού χώρου παρουσίαζαν πολλά κοινά στοιχεία με τις προκηρύξεις της ΟΛΑ. Οταν μάλιστα κυκλοφόρησε και η αυτοβιογραφία του Βασίλη Παλαιοκώστα, οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι στις εκατοντάδες σελίδες του βιβλίου υπήρχαν κοινά στοιχεία. Αυτό τον ενέταξε  αυτόματα στο κάδρο των ερευνών. Αλλωστε ο 42χρονος είναι στενός φίλος του Νίκου Μαζιώτη και οι εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής λένε ότι υπάρχει μια αδιευκρίνιστη σύνδεση του «Επαναστατικού Αγώνα» με την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

τα τελευταια 7 χρονια

«Εξετάζεται το ενδεχόμενο διασύνδεσης-συμμετοχής των συλληφθέντων σε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες και ιδίως σε επιθέσεις με όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Αττική τα τελευταία 7 χρόνια», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για τις συλλήψεις των τριών και τη γιάφκα στο Κουκάκι.

Τι πραγματικά εξετάζεται και ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Αστυνομίας; Τα τελευταία επτά χρόνια, από το 2013 δηλαδή και μετά, η μοναδική τρομοκρατική οργάνωση που δρα με όπλα και βόμβες και παραμένει ενεργή είναι η ΟΛΑ. Στην ουσία αυτό που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική είναι αν είχαν σχέση με τη συγκεκριμένη οργάνωση ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης και ενδεχομένως οι άλλοι δύο συλληφθέντες.

Ειδικά για τον Πολύκαρπο Γεωργιάδη, λόγω και κάποιων κοινών στοιχείων που βρήκαν μεταξύ των κειμένων του και προκηρύξεων της οργάνωσης, εκτιμάται ότι  ήταν πιθανότατα ο συγγραφέας των προκηρύξεων της ΟΛΑ. Παράλληλα βέβαια είναι αδύνατον ο 42χρονος, ο 38χρονος και η 36χρονη να είναι οι άνθρωποι που μόνοι τους πραγματοποίησαν τις εννέα επιθέσεις της οργάνωσης.

Από την πρώτη δηλαδή, τον Ιανουάριο του 2013, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την τελευταία, τον Δεκέμβριο του 2018, στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις τς Αντιτρομοκρατικής, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 5 άτομα που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ΟΛΑ. Από τον κατασκευαστή των βομβών μεγάλης ισχύος, τον σκοπευτή με τα Καλάσνικοφ, τον ρουκετοβόλο και φυσικά τον οδηγό και κάποια άτομα που αποτελούν την ομάδα υποστήριξης.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής μετά την έκρηξη στον ΣΚΑΪ κατέγραψαν νέα στοιχεία για το επιχειρησιακό προφίλ της οργάνωσης. Μιας κλειστής οργάνωσης περίπου δέκα ατόμων που γεννήθηκε το 2013 από τη σύμπραξη αντεξουσιαστών και ποινικών υπό το βλέμμα του Νίκου Μαζιώτη.

Οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας αλλά και διπλανών καταστημάτων που έχουν καταγράψει τόσο την περίπτωση του Εφετείου τα Χριστούγεννα του 2017, όσο και τις περιπτώσεις της επίθεσης με Καλάσνικοφ στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου του 2013 και στην πρεσβεία του Ισραήλ στις 12 Δεκεμβρίου του 2014, αλλά και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, βοήθησαν τους αστυνομικούς στη χαρτογράφηση της οργάνωσης.

Στην ΟΛΑ βασικά στελέχη φέρονται δύο παλιοί αναρχικοί που ανήκουν στους περίπου 400 συλληφθέντες από την επιχείρηση της Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο το 1995, αλλά και περίπου τρία άτομα από τον ποινικό χώρο που ασπάστηκαν την αναρχική ιδεολογία και μπήκαν στο αντάρτικο πόλης.

Οι έρευνες των Αρχών επικεντρώνονται σε ένα άτομο ηλικίας περίπου 35 ετών, ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον τέσσερα άτομα που στην Αντιτρομοκρατική λένε ότι γνωρίζουν αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν την εμπλοκή τους και τα οποία αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα της συγκεκριμένης ομάδας. Πρόκειται για θαμώνες των Εξαρχείων που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και έχουν περάσει κατά καιρούς από τα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας. Στην οργάνωση υπάρχει και μια γυναίκα που έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον δύο χτυπήματα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ένα από τα τέσσερα μέλη έχει εκπαιδευτεί στην ειδικού τύπου οδήγηση που εξασφαλίζει γρήγορη διαφυγή.
IMG_9122
Σε αντίθεση με τον 42χρονο εκδότη, το φιλικό του ζευγάρι δεν ήταν πρόσωπα που ανήκουν στον πυρήνα των σκληρών αντεξουσιαστών. Ο 38χρονος στην ουσία εργαζόταν στον εκδοτικό οίκο που φέρεται να διαχειρίζεται ο Γεωργιάδης, χωρίς όμως να φαίνεται πουθενά, ενώ η 36χρονη σύντροφός του είχε ακουστεί στο παρελθόν για κάποια αιχμηρά σχόλια που έκανε για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό

Η δραση της ΟΛΑ

Ουσιαστικά, η δράση της ΟΛΑ χωρίζεται σε δύο περιόδους. Από τον Ιανουάριο του 2013 όπου πραγματοποίησαν την πρώτη εντυπωσιακή επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού με Καλάσνικοφ και ρουκέτα RPG η οποία έπαθε εμπλοκή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 όπου γάζωσαν την πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό, η οργάνωση βρισκόταν στην πρώτη της φάση χτυπώντας κυρίως με Καλάσνικοφ και ρουκέτες, οι οποίες όμως και στις δύο περιπτώσεις δεν κατάφεραν να εκραγούν.

Τότε συνέβησαν κάποια γεγονότα που επέφεραν τροποποιήσεις στην οργάνωση. Καθοριστικά ήταν η εξάρθρωση των ληστών του Διστόμου στη Μαγνησία και ο εντοπισμός οπλοστασίων σε Φθιώτιδα και Μαραθώνα.

Η ΟΛΑ άλλαξε πρόσωπο, στρατολόγησε κατασκευαστή βομβών και άρχισε τις επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς που περιείχαν μεγάλες ποσότητες TNT. Πιθανό σημείο ύπαρξης του στρατηγείου της θεωρείται χώρος κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Η επιλογή να στήσουν τη γιάφκα τους εκεί δεν είναι τυχαία, αφού στη συγκεκριμένη ζώνη δεν μπορούν να επιχειρήσουν οι αστυνομικοί, καθώς αποτελεί διαχρονικά άβατο, ενώ οι ίδιοι κατατάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ. στους παλιούς θαμώνες της πλατείας που γνωρίζουν άριστα τα κατατόπια της περιοχής.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments